Зоран Радојичић нови градоначелник Београда

Одборници градске скупштине изабрали су за новог градначелника Београда директора Универзитетске дечје клинике у Тиршовој и првог на листи СНС-а, др Зорана Радојичића. Функцију заменика градоначелника обављаће досадашњи градски менаџер, Горан Весић.

Од укупно 110 одборника у београдском парламенту, за Радојичића је гласало 67, јавља извештач РТС-а.

Деведесет три одборника је било у сали, а од 83 листића који су убачени у кутију, 73 су била важећа листића и 10 неважећих.

Истовремено, за заменика градоначелника изабран је Горан Весић. Помоћник градоначелника биће Андреја Младеновић.

Чланови Градског већа биће Драгомир Петронијевић, Тања Поповић, Стево Марушић, Милош Дангубић, Гаврило Ковачевић, Зоран Адамовић, Елена Билић, Филип Марјановић, Фадиљ Еминовић, Војин Вучићевић, Владимир Јестратијевић, Слободан Шолевић и Милан Јанковић.

Одборници су "у пакету" гласали за градоначелника, његовог заменика и чланове Градског већа, тајним гласањем, заокруживањем "за" или "против", иза паравана.

"Бићу градоначелник свих Београђана"

Радојичић се, у обраћању скупштини након избора, захвалио на указаној части и поверењу и поручио да ће дати све од себе да то поверење оправда.

"Пред нама је тежак задатак, а то ћемо као компактан тим успети да остваримо, све циљеве из кампање на којима ћемо упорно радити", рекао је Радојичић.

Истакао је да је он човек компромиса, који хоће да нађе алтернативу, те додао да има простора да сви нађу заједнички интерес и да није све "црно-бело".

Захвалио је на свим похвалама за каријеру, које је, каже, чуо данас и додао да је свестан да то поверење мора да оправда у наредном периоду.

"Хвала вам, кад се човеку деси оно што није планирао, а мене је сплет околности довео овде, мора да буде узбуђен. Срећан сам и даћу све од себе да могућност коју сам добио оправдам на прави начин", рекао је Радојичић.

Изјавио је да му је част и задовољство што је добио поверење да обавља ту функцију, која представља велику обавезу.

"Радујем се да почнемо да радимо и да у скоријој будућности видимо резултате", рекао је нови градоначелник Београда у првом обраћању новинарима након избора.

На питање како реагује на критике одборника опозиције, који кажу да разумеју зашто је Радојичић потребан СНС-у, али не и зашто та странка треба њему, он је рекао: "Ја то схватам као политику. С обзиром на то да сам и у експозеу рекао да сам ту неискусан, стварно не бих улазио у њихове дискусије и различите ставове".

Додао је да је он градоначелник свих Београђана, и човек спреман на компромис и разговор.

Новинаре је интересовала и његова лекарска каријера, на шта је нови градоначелник рекао да ће се и поред свих великих обавеза које га очекују, трудити да нађе време и за своје пацијенте.

У свом експозеу је поручио одборницима да је његов сан да главни град Србије у наредне четири године постане права модерна европска престоница.

"Од свог тима очекујем да много раде и да имамо резултате. Уложићемо много труда како би остварили наше циљеве, а грађане ћемо редовно обавештавати о нашим плановима и циљевима", истакао је Радојичић.

Радојичић је нагласио да ће град водити са пуно посвећености, додајући да је као директор Тиршове осетио потребу да покрене пројекат изградње Тиршове 2.

Говорећи о започетим и пројектима који ће се тек радити, он је као један од најважних навео изградњу метроа.

Испред скупштине, Радојичића је дочекао велики број грађана који су му честитали.

Нови заменик градоначелника Горан Весић рекао је новинарима да је победа 4. марта била "маестрална" и да је политика за коју се залажу добила представнике који ће доносити одлуке и спроводити програм у граду. Истакао је да Драган Ђилас, некадашњи градоначелник, "није ни реч рекао на седници".

Ђилас је, међутим, новинарима рекао да ће у скупштини града представљати грађане који нису гласали за актуелну власт

Биографија Зорана Радојичића

Професор доктор Зоран Радојичић је генерални директор и хирург на Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој улици у Београду, у којој је запослен од 1991. године.

Професор је Медицинског факултета на катедри хирургије, где предаје дечју хирургију и урологију.

Председник је Републичке стручне комисије за здравствену заштиту деце при Министарству здравља.

Како се у биографији наводи, рођен је 24. октобра 1963. године у Лазаревцу. Ожењен је Тијаном, са којом има два сина.

Дипломирао је на Медицинском факултету Универзитета у Београду 1989. године са просечном оценом 9,14. На истом факултету је магистрирао 1998. и докторирао 2006. године. Говори енглески језик.

Усавршавао се у земљи и иностранству, у најзначајнијим дечјим клиникама и болницама.

Члан је Европског удружења за педијатријску урологију (ЕСПУ), Европског удружења дечје хирургије (ЕУПСА), члан Надзорног одбора Буџетског фонда за лечење обољења, стања или повреда које се не могу успешно лечити у Србији.

Координатор је Министарства здравља за педијатрију и дечју хирургију, а 2016. године је уврштен у Оксфордову енциклопедију успешних људи Србије.

Објавио је велики број радова и представљао их на значајним светским конгресима, као и на Америчкој педијатријској академији.

Ради на унапређивању програма трансплантације бубрега и на увођењу програма трансплантације јетре код деце у Србији.

Са својим тимом залаже се за изградњу нове дечје болнице у Београду у којој ће деца имати и просторне и организационе услове лечења као оне које имају њихови вршњаци у развијеним земљама у свету.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво