Читај ми!

Избори за Скупштину Београда

Завршено гласање на изборима за Скупштину Града Београда. До 18 часова гласало 47,35 одсто бирача. Београђани су одборнике бирали између 23 понуђене листе, а било је отворено 1.178 бирачких места.

21.40 - Вучић изјавио да је и у Београду СНС близу да освоји апсолутну већину.  

20.00 - Затворена бирачка места у Београду. Свима који су се затекли на бирачким местима у тренутку затварања биће омогућено да гласају. 

19.25 - До 18 сати гласало 47,35 одсто бирача, рекао је председник Градске изборне комисије Зоран Лукић.

18.45 - До 17 часова у престоници је гласало 38,9 одсто бирача, саопштио је ГИК.

15.40 - До 14 сати изашло је 29,87 одсто грађана у Београду, саопштио ГИК. Проценат излазности у свим београдским општинама приближно је исти.

11.20 - ГИК: До 10 сати изашло 8,32 одсто бирача у Београду. 

7.00 - Отворена бирачка места у престоници. 

Грађани Београда, осим за нови састав Скупштине Србије, гласали су и на београдским изборима, а 1.597.624 бирача у престоници бирало је између 23 листе.

У Београду су од седам ујутро до 20 сати увече била отворена 1.178 бирачка места, а до затварања биралишта на снази је била изборна тишина.

Председник Привременог органа Београда Синиша Мали гласао је у 9.45 у Београдској пословној школи.

Кандидат за градоначелника са листе СПС-ПУПС-ЈС Александар Антић гласао је око 10 часова на бирачком месту на Звездари.  

Носилац листе коалиције СПС-ПУПС-ЈС за изборе у Скупштини Града Милан Кркобабић гласао је у 9.30 на бирачком месту 81, у Дому здравља Нови Београд. 

Кандидат ДСС-а за градоначелника Београда Александар Поповић гласао је у 8.30 на бирачком месту у Првој београдској гимназији.

Кандидат Либерално-демократске партије за градоначелника Жељко Ожеговић гласао је у 10 сати у МЗ "Академија".  

Кандидат коалиције око Нове демократске странке за градоначелника Борис Ранковић гласао је на бирачком месту 43 у згради Природно-математичког факултета. 

Кандидаткиња УРС-а Сузана Грубјешић гласала је у 10 сати Месној заједници "Стара Палилула". 

Изборни листић је беле боје, формата А3, док је контролни листић розе боје.

Председник Градске изборне комисије Зоран Лукић рекао је Танјугу да су се за изборе у Београду кандидовале 23 изборне листе разних група грађана, коалиција и политичких странака.

Први прелиминарни резултати могу се очекивати после 23 сата, а коначни сутра ујутро.

"Кренуло је све без проблема, већ у седам часова први бирачи су преконтролисали исправност гласачких кутија, попунили контролне листиће, убацили их у гласачке кутије и све је кренуло у складу са законом, упутством и правилима о раду бирачких одбора", навео је Лукић.

Он је подвукао да није било примедаба са терена ни од општина ни од бирачких одбора. Према његовим речима, на основу правила о раду бирачких одбора, идентитет бирача се може утврдити једино на основу важеће личне карте или другог идентификационог документа који садржи матични број грађанина и остале потребне податке о њему.

Лукић је напоменуо и да позиви за гласање које су послале "Поште Србије", нису обавезни услов за гласање, већ да је био потребан важећи лични документ.

Грађанима се обележавао прст спрејом од специјалног нерастворљивог УВ мастила, видљивог под посебном светлошћу УВ лампе, а онима који су се у моменту затварања бирачких места, у 20 сати затекли на биралишту, било је омогућено да гласају.

На збирном изборном листићу, коалиција окупљена око СНС-а је под редним бројем један, друга је коалиција СПС-ПУПС-ЈС, трећа Демократска странка Србије, четврти ЛДП, пети СРС, шести УРС, а седма листа "Ћирилица за Београд - Група грађана".

Изборна листа "Са Демократском странком за демократски Београд - Драган Ђилас" јесте осма на збирном изборном листићу, девета је листа "Демократија-Европа-Србија", десета "Трећа Србија", а 11. листа "Борис Тадић - Нова демократска странка - Зелени - Заједно за Србију".

Под редним бројем 12 је листа "Двери", 13 "Патриотски фронт - Др Борислав Пелевић", 14 Савез војвођанских Мађара, 15 "ГЕПС за Београд ", 16 Странка Руса Србије, 17 Економски покрет Бранка Драгаша, 18 Грађански покрет "Јесте СВЕјеДНО" који предводи радио-водитељ Игор Бракус, а под редним бројем 19 је листа "Патриотизам у парламент - 1389 - Миша Вацић".

Листа "Група грађана - Академик др Јован И. Деретић - Слободна Србија" јесте на збирном изборном листићу под редним бројем 20, док је на месту број 21 листа "Доста је било - Саша Радуловић".

На збирном изборном листићу 22 је листа "Ниједан од понуђених одговора", а 23 је листа "Бели листићи" коју је поднела истоимена група грађана.

На изборима за београдски парламент 2012. године учествовало је 16 изборних листа.

Скупштина Града Београда има 110 одборника, а они се бирају на период од четири године.

Скупштина Града сматра се конституисаном избором председника Скупштине Града и постављањем секретара Скупштине Града.

Градоначелника Београда бира Скупштина Града, из реда одборника, на период од четири године, тајним гласањем, већином гласова од укупног броја одборника.