Читај ми!

Преносимо

Скувај кафу како ЕУ каже

Европска комисија ће регулисати време подгревања кафе у кућним апаратима. То се посебно односи на апарате за филтер-кафу који су омиљени у Немачкој. Ево избора из коментара у штампи.

"Брисел хоће да искључи наше кућне апарате за кафу!" - завапио је највећи немачки таблоид Билд. "Разлог: ти апарати троше превише струје. То се посебно односи на апарате за филтер-кафу који ту кафу одржавају врућом - јер за то време се троши превише енергије. И то се не свиђа Европској комисији! Њен захтев: сви апарати у приватној употреби морају да се искључују аутоматски, неки већ и после пет минута. То за потрошаче значи да ће имати мању потрошњу струје и - хладну кафу!"

"Да ли Европска унија мора да решава овакве детаље, питање је о коме заиста може да се расправља", сматра коментатор надрегионалног листа Франкфуртер алгемајне цајтунга. "Али, она то никако не чини само због регулаторних аспирација Брисела. За то су је овластили Европски парламент и државе-чланице. Смернице о еколошком дизајну које су Парламент и Савет министaра последњи пут дотерали 2009. године, налажу Комисији да разради прописе о потрошњи енергије како приватних апарата тако и индустријских машина. Тако је Комисија практично забранила производе који не испуњавају њене захтеве - што је довело и до забране класичне сијалице са ужареним влакном".

"То што су сада погођени апарати за кафу, није изненађење. Листа производа чију потрошњу струје треба да регулише ЕУ већ је одавно позната. На њој су усисивачи за прашину и апарати за кафу, тушеви у купатилима, пумпе, али и електричне алатке и шпорети, било да су приватни или индустријски. За велики део тих производа Европска комисија је издала правила о дозвољеној потрошњи енергије. Ни листа производа, ни правила, нису самостално дело Комисије. У свему учествују државе и произвођачи апарата. У случају апарата за кафу, и сами произвођачи су се сложили са новом мером", пише лист.

У коментару листа Рајн-Некар цајтунг (Дизелдорф) скреће се пажња на један други проблем: "ЕУ ограничава потрошњу струје усисивача, кухињских аспиратора или апарата за кафу. То су мали кораци који имају огромно дејство. Додуше, то дејство је друкчије од оног које прижељкују бриселске бирократе. Јер, битан ефекат тих мера није уштеда енергије, иако се она несумњиво постиже. Последица је пре свега да грађани осећају да их Европска унија постројава како хоће..."

Слично на ову појаву гледа и лист Нордвест цајтунг (Олденбург): "После сијалица, рерни и усисивача, Европска унија поново жели да присилно васпитава своје грађане. Манија регулисања ЕУ-бирократа очигледно не зна за границе. Држава зна шта је добро и истерује своје замисли доношењем одговарајућих закона. Запањује што велики број грађана једноставно допушта да се тако нешто ради - тако се људи суочавају са све више одлука које би требало да доносе сами".

Још оштрији је коментатор Мителбајерише цајтунга (Регенсбург): "Крајње је време да се тим преплаћеним професионалним регулаторима у Бриселу покаже црвени картон. Као да забрана одређених врста усисивача за прашину није била довољна, сада нас ЕУ напада и забраном одржавања топлоте кафе. Ономе ко користи неекономичне апарате за кафу, апарат ће бити искључен у року од пет минута (...) 25. маја се одржавају избори за Европски парламент. Можда бисмо сви ми могли да допринесемо штедњи струје у Бриселу и Стразбуру и тамо погасимо светло у неким канцеларијама..."

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво