Читај ми!

Тимошенковој седам година затвора

Суд прогласио бившу премијерку Украјине Јулију Тимошенко кривом за злоупотребу власти, осудио је на седам година затвора и плаћање одштете од 200 милиона долара. Стотине демонстраната окупило се у Кијеву, а полицаја обезбеђује суд. Председник Јанукович каже да пресуда није коначна.

Печорски обласни суд у Кијеву осудио је данас бившу премијерку, а сада лидера опозиционе партије Отаџбина Јулију Тимошенко на седам година затвора и на плаћање одштете од 200 милиона долара државној натфној компанији Нафтогаз.

Раније данас, председавајући већа Родион Кирејев је, читајући пресуду, рекао да је Тимошенкова проглашена кривом, јер је прекорачила овлашћења приликом потписивања споразума о испоруци и транзиту гаса са Русијом 19. јануара 2009. године и тиме нанела штету компанији "Нафтогаз-Украјине" од милијарду и по гривни (око 200 милиона долара).

Кирејев је навео да је цена гаса била у несразмери са раније достигнутим договорима, као и да је анализа рада "Нафтогаза" показала да је после потписивања споразума с руском страном уз одобрење Тимошенкове цена гаса порасла више од 50 одсто.

Према његовим речима, 2008. године је просечна цена гаса била 179,5 долара за 1.000 кубика, а после потписивања уговора 232,9 долара, док је цена транзита остала непромењена, навела је агенција РИА Новости.

Итар-Тас подсећа да је процес против бивше премијерке започео 24. јуна и да је бивша премијерка тврдила да је управо она ефикасно Украјину извела из гасне кризе 2009. године.

"Она је издала националне интересе закључивши гасне споразуме са Русијом", рекао је некадашњи украјински председник Виктор Јушченко у интервјуу украјинској служби британске мреже Би-Би-Си, додајући да суђење није политичко.

Иако оптужује Тимошенкову да није координисала своје поступање са њим, Јушченко се дистанцирао од сопственог учешћа у потписивању уговора, наводи Би-Би-Си.

Јанукович: Пресуда није коначна 

Актуелни украјински председник и политички ривал Тимошенкове, Виктор Јанукович рекао је да пресуда бившој премијерки није коначна, и да треба сачекати какву ће пресуду донети Апелациони суд.

Он је додао и да разуме забринутост Европске уније поводом пресуде.

РИА Новости наводи да је јутрос, према подацима полиције, код зграде суда протестовало око 1.000 противника и око 800 присталица Тимошенкове, као и да ред одржава око хиљаду полицајца.

Полиција је, према речима портпарола Главне управе кијевске полиције Владимира Полишчука, појачала обезбеђење због "могућих терористичких напада", известиле су руске агенције.

Агенција РИА Новости преноси мишљење аналитичара да ће пресуда, коју пажљиво прате западне земље, умногоме одредити судбину Тимошенкове и даље односе Кијева и Брисела.

Тимошенкова неће моћи да учествује ни на наредним парламентарним изборима 2012, ни у председничкој трци 2015. године, наводи та руска агенција.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво