Читај ми!

Тимошенковој седам година затвора

Суд прогласио бившу премијерку Украјине Јулију Тимошенко кривом за злоупотребу власти, осудио је на седам година затвора и плаћање одштете од 200 милиона долара. Стотине демонстраната окупило се у Кијеву, а полицаја обезбеђује суд. Председник Јанукович каже да пресуда није коначна.

Печорски обласни суд у Кијеву осудио је данас бившу премијерку, а сада лидера опозиционе партије Отаџбина Јулију Тимошенко на седам година затвора и на плаћање одштете од 200 милиона долара државној натфној компанији Нафтогаз.

Раније данас, председавајући већа Родион Кирејев је, читајући пресуду, рекао да је Тимошенкова проглашена кривом, јер је прекорачила овлашћења приликом потписивања споразума о испоруци и транзиту гаса са Русијом 19. јануара 2009. године и тиме нанела штету компанији "Нафтогаз-Украјине" од милијарду и по гривни (око 200 милиона долара).

Кирејев је навео да је цена гаса била у несразмери са раније достигнутим договорима, као и да је анализа рада "Нафтогаза" показала да је после потписивања споразума с руском страном уз одобрење Тимошенкове цена гаса порасла више од 50 одсто.

Према његовим речима, 2008. године је просечна цена гаса била 179,5 долара за 1.000 кубика, а после потписивања уговора 232,9 долара, док је цена транзита остала непромењена, навела је агенција РИА Новости.

Итар-Тас подсећа да је процес против бивше премијерке започео 24. јуна и да је бивша премијерка тврдила да је управо она ефикасно Украјину извела из гасне кризе 2009. године.

"Она је издала националне интересе закључивши гасне споразуме са Русијом", рекао је некадашњи украјински председник Виктор Јушченко у интервјуу украјинској служби британске мреже Би-Би-Си, додајући да суђење није политичко.

Иако оптужује Тимошенкову да није координисала своје поступање са њим, Јушченко се дистанцирао од сопственог учешћа у потписивању уговора, наводи Би-Би-Си.

Јанукович: Пресуда није коначна 

Актуелни украјински председник и политички ривал Тимошенкове, Виктор Јанукович рекао је да пресуда бившој премијерки није коначна, и да треба сачекати какву ће пресуду донети Апелациони суд.

Он је додао и да разуме забринутост Европске уније поводом пресуде.

РИА Новости наводи да је јутрос, према подацима полиције, код зграде суда протестовало око 1.000 противника и око 800 присталица Тимошенкове, као и да ред одржава око хиљаду полицајца.

Полиција је, према речима портпарола Главне управе кијевске полиције Владимира Полишчука, појачала обезбеђење због "могућих терористичких напада", известиле су руске агенције.

Агенција РИА Новости преноси мишљење аналитичара да ће пресуда, коју пажљиво прате западне земље, умногоме одредити судбину Тимошенкове и даље односе Кијева и Брисела.

Тимошенкова неће моћи да учествује ни на наредним парламентарним изборима 2012, ни у председничкој трци 2015. године, наводи та руска агенција.

број коментара 24 Пошаљи коментар
(среда, 12. окт 2011, 09:43) - andy [нерегистровани]

julija

A kada cebre taj zakon da stigne ikod mnas
mislim u SRIJU

(среда, 12. окт 2011, 09:01) - anonymous [нерегистровани]

Julija je priznala krivicu

I još se branila argumentom "to svi rade". Ako po tom osnovu nekoga treba osloboditi onda su njeni branioci u nekom pogrešnom filmu.

Kriva je. To svi dobro znaju. I ne radi se ovde o ugovoru sa Rusijom već o novcu iz evropskih fondova koje je nenamenski trošila!

(уторак, 11. окт 2011, 23:58) - anonymous [нерегистровани]

A sto se vi svi?

A sto se vi svi potresate zbog Julije?

(уторак, 11. окт 2011, 20:35) - Voroncov [нерегистровани]

Svakako je prekršila ovlaštenja ali da li se uopšte mogla postići niža cena.

Daleko od toga da branim političke poglede Timošenkove, naprotiv žestoko bi ih kritikovao, ali ovaj slučaj sa gasom mi ipak nije jasan. Dobro prekršila je ovlaštenja i to je pravni osnov po kojem je mogla biti proglašena krivom. Ali da li je ona u takvom položaju u kojem se tada nalazila mogla izbeći takav ugovor. Treba vam dakle gas jer je zima, stanovnici se smrzavaju, industrija se gasi oni iz Evrope kukumaču za gasom, a prodavac kaže cena je tolika uzmi ili ostavi. Šta da uradite u takvoj situaciji kada nemate druge mogućnosti da nabavite gas. A naravno zašto bi druga strana Rusi prodavali gas po nižoj ceni i pravili gubitak svojoj kompaniji. Ne znam kakav im je zakon ona je verovatno trebala od nekoga tražiti saglasnost za takav ugovor ovako je prekršila ovlaštenja ali u suštini verovatno bi i institucija koja je mogla doneti zakonitu odluku morala pristati na takvu cenu. U tom slučaju ako niko nije mogao postići nižu cenu osuđena je samo zbog zakonske procedure, prekoračenja ovlaštenja, što bi u takvom slučaju bio samo formalizam jer ionako se niža cena nije mogla postići.

(уторак, 11. окт 2011, 20:10) - anonymous [нерегистровани]

Nije cudan sudski proces

e to je Istocna Demokratija...tamo nema Demokratije.. pa sad Vi koji ste protiv Zapada Proucite ovo...

(уторак, 11. окт 2011, 17:11) - Vladimir FR [нерегистровани]

Nije cudan sudski proces

Bivsa Premijerka Ukrajine je imala, vreme, potrebno za proucavanje ugovora, pre potpisivanja. Ona je okrivljena i za isto osudjena, sto je losim ugovorom nanela stetu drzavi od DVESTA Miliona Dolara. Nije ukrala ili prisvojila. I u cemu je njen proces cudan? Izgleda da je nama, Srbima, cudno sto jedna takva figura drzavnoga Aparata moze da bude i krivicno proganjana. E'pa moze! (kod njih, tamo negde.)

(уторак, 11. окт 2011, 16:38) - anonymous [нерегистровани]

nedamo?

ti je ne daj a mene bas briga!

(уторак, 11. окт 2011, 16:37) - Putin krivac: [нерегистровани]

Zakljucila ugovor s Rusijom

o isporuci gasa Ukrajini na stetu svoje zemlje!Tacka!

(уторак, 11. окт 2011, 16:26) - Zbunjen [нерегистровани]

Nije mi jasno?

Il ja ne razumem za sta su je osudili ili ovo ipak jest bio politicki proces.

Da li su je osudili zato sto je uzela mito (prisvojila/otudjila neke pare) ili radila po nalogu stranih nalogodavaca, ili pak samo po osnovu sto je potpisala glup (stetan po Ukrajinu) sporazum? Ako je ovo drugo, mislim da nema drzave koja ne bi mogla tako svoje politicare da razapne na krst.

(уторак, 11. окт 2011, 16:22) - anonymous [нерегистровани]

одг.: "Тимошенковој седам година затвора"

У Њемачкој се то тако ради? Где си ти видео да су у Немачкој неког стрпали у затвор, ко је покрао милионе или милијарде? Ја сам живео 30 год. тамо, и знам једино за новчане казне у оваквим случајевима. Ако је Тимошенкова милијардерка, нека докаже на чему се обогатила!