Читај ми!

Преминуо Стив Џобс

Оснивач компаније "Епл" Стив Џобс преминуо је у 56. години, саопштила је та компанија. Џобс се у последњих 35 година доказао као један од највећих иноватора и визионара.

Један од највећих иноватора у свету компјутерске технологије и оснивач "Епла" Стив Џобс, преминуо је у 56. години, после дугогодишње борбе са раком. "У дубокој жалости саопштавамо да је Стив Џобс преминуо", стоји у саопштењу борда директора компаније "Епл".

"Стивијева бриљантност, страст и енергија били су извор небројеним иновацијама које су обогатиле и унапредиле наше животе", додаје се у саопштењу.

"Мирно је умро", навели су чланови породице који су рекли да су били присутни у последњим минутима његовог живота.

Џобс се борио са раком од 2004. године и био је подвргнут трансплантацији јетре 2009. и потом узео одсуство на неодређено времене због здравствених проблема.

Посвећени будиста и вегетаријанац, Џобс је прво одбијао да се лечи конвенционалним методама и одлучио је да се држањем дијете одупре болести. Међутим, после неколико месеци је пристао на операцију.

Узео је још једно одсуство у јануару ове године, пре него што је поднео оставку на место генералног директора компаније пре шест недеља и послове председника компаније и извршног директора препустио свом наследнику Тиму Куку.

У више наврата, у америчким медијима појављивали су се натписи да се Џобс налази на самрти. Међутим, у јавним наступима Џобс је све донедавно био ведар и пун ентузијазма, али је 24. августа ове године коначно најавио повлачење.

Харизматични визионар и иноватор 

У последњих 35 година, Џобс се доказао као један од највећих иноватора и визионара у свету компјутерске технологије.

Џобс је, крајем седамдесетих година прошлог века, заједно са Стивом Вознијаком, основао "Епл компјутерс" и креирао један од првих персоналних рачунара који су доживели велики комерцијални успех.

Први "мекинтош" рачунар јавности је представљен током Супербоула, сада већ легендарном рекламом названом "1984", коју је режирао Ридли Скот.

Међутим, "Епл" је напустио већ 1985. године, због сукоба са члановима управног одбора.

Потом је основао компанију „NeXT", која је 1997. године постала власништво "Епла", а Џобс се тако вратио у "Епл", на чијем је челу био све до краја августа ове године. 

Стив Џобс није имао инжењерско образовање, али је уписан као проналазач или сапроналазач више од 200 америчких патената.

Био је познат по великој пажњи за детаље и дизајн производа, али и радњи у којима се продају ти производи. Тако је Џобс и један од носилаца патента на стаклено степениште у продавници у Сан Франциску, које осим беспрекорног дизајна представља инжењерско и архитектонско чудо.

Харизматични бизнисмен, који се у јавности појављивао увек исто обучен, у црној полуролци, фармеркама и патикама, био је најодговорнији за креирање уређаја који су постали део поп-културе, јер без Џобса, не би било "мек" компјутера, "ајпода", "ајфона", "ајтјунса", "ајпеда".

Без њега не би било ни генијалних цртаћа из "Пиксара", студија који је основао, па потом продао "Дизнију".

Суоснивач компаније "Епл" Стив Вознијак рекао је да стварајући фирму њих двојица "никада" нису ни сањали да ће она постати тако значајна.

Према његовим речима, Џобс је био тај који је стално "вукао" ствари напред и успевао да од инжењера добије то што жели.

Вознијак, који је у "Еплу" престао да ради 1987. године, рекао је да га је вест о смрти Џобса веома потресла: "То је као када су умрли Џон Ленон или Џон Кенеди или можда Мартин Лутер Кинг – сви осећамо велику празнину".

"Довољно храбар да мисли другачије"

Поводом смрти суоснивача компаније "Епл" Стива Џобса, амерички председник Барак Обама рекао је да је Џобс био један од највећих визионара "довољно храбар да мисли дугачије".

"Стив је био један од највећих америчких иноватора, довољно храбар да мисли другачије, довољно смео да верује да може да промени свет и довољно талентован да то и уради", рекао је Обама.

Обама је рекао да можда неће бити већег доприноса од Стивовог успеха, од чињенице да је велики део света сазнао о његовој смрти на уређају који је он створио", рекао је Обама.

Суоснивач и председник компаније "Мајкрософт" Бил Гејтс придружио се политичким, технолошким, пословним и лидерима света забаве широм планете у одавању поште преминулом генију који је оставио неизбрисив траг у свету компјутерских технологија са својим невероватном способношћу да "прилагоди хард-кор технологију разумевајући људску природу".

"Стив и ја смо се први пут срели пре скоро 30 година и били смо колеге, конкуренти и пријатељи током више од половине наших живота. Свет ретко види неког ко је имао тако велики утицај као што је Стив имао и оставио ефекте које ће осећати многе генерације које долазе", навео је Гејтс.

"Највећи директор своје генерације"

Њујоршки медијски магнат и власник многих телевизија Руперт Мердок рекао је да је свет изгубио једног од најутицајних мислилаца свих времена.

"Данас смо изгубили једног од најутицајнијих мислилаца, креатора и предузетника свих времена. Стив Џобс је једноставно највећи директор своје генерације. Док сам јако тужан због његове смрти, подсећам на силан утицај који је имао на револуцију начина на који људи конзумирају медије и забаву", рекао је Мердок.

Оснивач "Фејсбука" Марк Елиот Цукербергер захвалио је Џобсу што је био његов ментор и пријатељ и што је показио да оно што неко изгради може да промени свет.

Председник и извршни директор компаније "Волт Дизни" Боб Игер рекао је да ће Џобсова заоставштина бити много већа од производа који је креирао.

"Стив Џобс је био велики пријатељ као и саветник од поверења. Његова заоставштина ће отићи далеко изван производа које је он креирао или компаније коју је изградио. Та заоставштина инспирисала је милионе људи, променила им животе и дефинисала културу", рекао је Игер.

Игер је рекао и да је Џобс био тако оригиналан', са свестрано креативним, маштовитим умом, који је дефинисао ово време и да се, упркос свему што је остварио, он осећао као да је био на самом почетку.

Иначе, компанија "Епл" и нафташки џин "Ексон Мобил" смењују се на врху листе највреднијих компанија у САД, док је вредност само једног бренда "Епла" једнака бруто домаћем производу Перуа.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије