Читај ми!

Како је ЦИА нашла Осаму

Инвентиван потез америчке обавештајне агенције. ЦИА спровела лажни програм вакцинације у пакистанском граду Аботабаду, да би дошла до узорака ДНК становништва и утврдила да ли је тамо боравио вођа Ал Каиде Осама бин Ладен.

Америчка обавештајна служба ЦИА организовала је лажни програм вакцинације у пакистанском граду Аботабаду у покушају да прибави ДНК узорке породице Осаме бин Ладена, пише  британски лист Гардијан.

Лист наводи да су агенти ЦИА ангажовали једног пакистанског доктора да организује вакцинацију у граду, али да је после тога ухапшен.

ЦИА је одбила да коментарише извештај, који је објављен у време повећане тензије између Исламабада и Вашингтона.

Шеф Ал Каиде је убијен у нападу америчких командоса на његово скровиште у Аботабаду, 2. маја.

Односи Пакистана и САД су погоршани након напада који је довео до бројних питања у Америци о томе како је овај најтраженији светски бегунац могао да живи неопажено у пакистанском граду са војном академијом у непосредној близини главног града.

У широким припремама за напад у коме је убијен Бин Ладен, агенти ЦИА су регрутовали пакистанског доктора Шаким Афридија да организује вакцинацију у Аботабаду, где су веровали да се скрива бегунац.

Иако је здравствени тим обезбедио приступ комплексу "није познато да ли је ЦИА успела да прибави узорке ДНК Бин Ладена, мада један извор сугерише да операција није успела".

Новинар Би-Би-Сија разговарао је са неименованим извором у пакистанској војсци, који је рекао да су здравствени радници који су руководили полио вакцинацијом деце у комплексу, где је боравио Бин Ладен, ухапшеним убрзо после напада 2. маја.

Извор је навео да доктор који је руководио вакцинацијом још у притвору али да није осумњичен да је сарађивао са агентима америчке службе. Пакистанске власти нису желеле да коментаришу те наводе.

Према Гардијану "пројекат" вакцинације је почео у сиромашнијем делу града како би изгледао аутентичније. ЦИА је предузела кампању након што је пратила Бин Ладеновог курира до скровишта у Аботабаду.

Пре започињања операције у самом скровишту, амерички званичници су хтели да упореде ДНК узорке људи који су тамо живели са узорком који су имали од сестре Бин Ладена.

Три Бин Ладенове жене и неколико деце задржано је после напада на комплекс, недалеко од Исламабада. Бин Ладен је успешно избегавао америчке и снаге њихових савезника скоро целу деценију и поред награде од 25 милиона долара за информацију о његовом скровишту.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи