Читај ми!

Побуњеници узмичу

Гадафијев син Сејф ал Ислам негирао оптужбе Међународног суда правде о давању наређења за убијање цивила. Либијска војска, уз канонаду пројектила, натерала устанике на повлачење на јужном фронту. Ајша Гадафи тврди да се воде директни и индиректни преговори власти у Триполију и побуњеника.

21.06 - Три снажне експлозије одјекнуле Триполијем. Из правца Гадафијеве резиденције Баб ал Азизије се вије густ црни дим, наводи Ројтерс.

19.30 - Мировни план који су договорили афрички лидери на самиту Афричке уније искључује присуство либијског вође Моамера Гадафија на разговорима којима би се окончали четворомесечни сукоби у Либији.

19.14 - Либијски лидер Моамер Гадафи запретио је да ће његове присталице извести нападе у Европи уколико НАТО не обустави ваздушне нападе на његову земљу. "Ако одлучимо, можемо да кренемо на Европу као скакавци, као пчеле. Саветујемо вам да се повучете пре него што доживите пропаст", рекао је Гадафи.

13.48 - Син либијског вође, Сеиф Ал Ислам негирао је оптужбе да је наредио убијање цивила.

11.24 - Либијска војска успела је да истера побуњенике из места Бир ал-Ганам.

Син Моамера Гадафија Сејф aл Ислам негирао оптужбе Међународног суда правде о давању наређења за убијање цивила.

Ал Ислам je истакао, у интервјуу за РТ, да су припадници либијске војске убили демонстранте из самоодбране, приликом покушаја да упадну у неколико војних база.

"Војници су имали своја наређења, а она су да чувају и бране војне капацитете", рекао је Гадафијев син, додавши да западне земље немају право да се мешају у унутрашње ствари Либије.

"Крајњи циљ јесте контрола Либије", истакао Ал Ислам.

Укроћена офанзива

Либијска војска потиснула побуњенике са положаја недалеко од града Бир ал Ганам, неких 80 километара јужно од Триполија, чиме су утихнуте најаве велике офанзиве устаника која би могла да угрози и саму престоницу.

Гадафијеве снеге су засуле побуњеничке положаје пројектилима из вишецевних ракетних бацача, после чега су устаници напустили положаје око тог града и почели повлачење даље на југ.

Либијски војни званичници јуче су саопштили да ситуација на фронту није тако црна како је приказују медији и побуњеници, наводећи да војска контролише значајна подручја око Налута, као и да од најављеног јуриша устаника на Триполи неће бити ништа.

НАТО негира умешаност

Откриће да је Француска, наводно, на своју руку и без консултација са осталим чланицама НАТО-а дотурала оружје побуњеницима у Либији, упркос ембаргу Уједињених нација, изазвало је силно изненађење у Бриселу и продубило поделе унутар те војне организације.

Генерални секретар западне војне алијансе Андерс Фог Расмусен рекао је да НАТО није умешан у француске испоруке оружја.

Расмусен је новинарима, након обраћања у Организацији за европску безбедност и сарадњу, истакао да нема никакве информације о томе да ли било која земља побуњеницима испоручује оружје.

НАТО, како је истакао, успешно је применио Резолуцију Савета безбедности УН 1973. Према његовим речима, НАТО није до сада прекорачио мандат УН за интервенцију у Либији.

Расмусен је, на конференцији за штампу, после разговора са шефом аустријске дипломатије Михаелом Шпинделегером, рекао да неће бити проширења активности војне операције преко изворних планова, као што је то тврдио холандски министар одбране Ханс Хилен приликом једног излагања у Бриселу.

Преговори са побуњеницима 

Ћерка либијског лидера Моамера Гадафија, Ајша Гадафи, изјавила је да се воде директни и индиректни преговори власти у Триполију и побуњеника.

"Радимо на томе да престане крвопролиће и за то смо спремни да се удружимо с ђаволом, то јест, оружаним побуњеницима", рекла је Ајша Гадафи за француску телевизију Франс 2.

Гадафијева ћерка, која је адвокат, рекла је да је сукоб зближио њену породицу, демантујући било какав сукоб унутар породице Гадафи.

О евентуалном одласку с власти Моамера Гадафија, она није одговорила директно, већ је рекла да је њен отац симбол за либијски народ.

"Има нешто што никада нећете схватити, а то је да је мој отац симбол и водич", рекла је Ајша.

Либијска опозиција је у неколико наврата помињала индиректне контакте с властима у Триполију.

"Ти преговори нису до сада били директни, већ путем посредника", изјавио је портпарол побуњеника Махмуд Шаман.

Број коментара 71

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи