Читај ми!

Десант на Либију

Нова грешка НАТО-а, у Тавраги убијено осам цивила, јавила либијска телевизија. Француска, падобранима, дотура побуњеницима оружје, у покушају да организује устанак у Триполију. Устаници заробили велику количину оружја.

16.58 - Либијска државна телевизија тврди да борбе у околини Налута, на страни побуњеника, води локални огранак Ал Каиде.

16.28 - Француска признала да је слала наоружање побуњеницима.  Портпарол војске Тијери Биркар рекао да је оружје почетком јуна слано устаницима у планинама на западу Либије. 

14.51 - Британија уплатила побуњеницима 100 милиона фунти средстава скупљених на донаторској конференцији. Средства намењена исплати зарада у деловима Либије које контролишу устаници. 

12.13 - Хрватска и Бугарска признале побуњенике као легитимне представнике Либије.

НАТО ће, још једном, морати да објашњава избор циљева, јер либијска државна телевизија тврди да је у Тавраги, на локалној пијаци, убијено осам цивила, али тамошњи војни извори сматрају да тај број не мора да представља и коначан биланс, јер је још неколико рањених у критичном стању.

НАТО се још није огласио поводом тог напада, мада је, претходних дана, прилично брзо реаговао на тврдње либијских власти о цивилним жртвама бомбардовања.

Француски десант на Либију

Упркос релативним успесима побуњеника последњих дана, у врху НАТО-а превладава мишљење да устаници неће успети да у догледно време сломе отпор Моамера ел Гадафија, па су почели да припремају терен за устанак у Триполију.

Главни актери тог плана, пише париски Фигаро, јесу Французи који већ неколико дана падобранима дотурају оружје берберским племенима јужно од Триполија, надајући се да ће те, свеже наоружане снаге, успети да се докопају прилаза престонице и убрзају подизање устанка.

Тајни план, чије је постојање потврдило неколико француских официра, предвиђа неколико фаза, укључујући опкољавање Триполија, што би "охрабрило Гадафијеве противнике у граду да подигну устанак".

"Плаћеници више не добијају плату и ретко добијају храну... Несташица горива је озбиљна и становништву је једноставно доста", пише Фигаро, позивајући се на изјаву неименованог официра француске војске.

Французи су у околину Налута "бацили" аутоматске пушке, митраљезе, ручне бацаче и вођене противтенковске пројектиле "милан", чиме се објашњава појава новог, модерног наоружања на том фронту претходних дана.

Готово истовремено са почетком испорука из ваздуха, побуњеници су прилично ненадано дошли у посед силне количине оружја, јер су освојили војну базу Га, за коју војни стручњаци тврде да је, највероватније, највеће складиште оружја у Африци.

Питање је, међутим, колико ће побуњеници имати користи од тог силног оружја, јер нису напали ниједну комплетну ракету, осим неколико десетина руских "стрела" произведених 1982. године, али је нејасно да ли су ти пројектили уопште исправни.

Број коментара 63

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи