Читај ми!

Пут за Триполи

Побуњеници јуришају пут Триполија, помогнути НАТО авијацијом. Побуњеници запленили велику количину оружја недалеко од Нафусе. Линија фронта на 50 километара од престонице. Либија тврди да је Међународни суд правде "маска за покушај убиства Гадафија". НАТО позива сараднике либијског лидера да га ухапсе и окончају рат.

17.35 - Две снажне експлозије у Триполију. 

16.29 - НАТО није одговоран за хапшење Моамера Гадафија. Нема паузе у бомбардовању, јер Гадафи наставља са нападима око Мисурате и Налута, а гомила снаге око Бреге.

15.09 - Британско ратно ваздухопловство у последња 24 часа уништило три тенка и четири оклопна транспортера код Гаријана и Јафрана. 

14.50 - Главни тужилац Међународног кривичног суда Луис Морено-Окампо позвао је либијски режим да "постане део решења" тиме што ће издати налог за хапшење Моамера ел Гадафија.

14.37 - Од почетка бомбардовања на Малту слетело више од 80 авиона. Још 14 слетело због техничких проблема, кварова или проблема са горивом, навеле власти у тој држави. 

Посла пада фронта у планинама око Нафусе, побуњеници полако напредују ка Триполију, па се борбе последњих сати воде на свега 50 километара од престонице, односно најближе за 101 дан, колико траје кампања ваздушних удара НАТО-а против те државе.

Сукоба, како се чини, има и у Триполију, у којем се прошле ноћи чула пуцњава из ватреног оружја. Ови сукоби су уследили после гласних најава да би побуњеници могли подићи устанак и у Триполију и тако задати коначан ударац Гадафију.

Борбе у престоници су, међутим, спорадичне и прилично ниског интензитета, па је тешко проценити колико су најаве побуњеника, у ствари, реалне.

Побуњеници су, међутим, заузели складишта оружја недалеко од Нафусе, где је била спремљена прилично велика количина пројектила, митраљеза и муниције, што би се могло претворити у озбиљну предност за устанике сада када се борбе са планина, полако, спуштају у низију, која води све до Триполија.

То складиште, у протеклих неколико дана било је у више наврата на мети НАТО авијације, па је део оружја уништен, као и неколико тенкова и оклопних возила који су били распоређени у околини.

Либија је одбацила оптужнице које је Међународни кривични суд подигао против Моамера ел Гадафија, његовог сина Сеифа ел Ислама и шефа тајне службе Абдулаха Санусија, док су становници Мисурате на улицама прославили подизање налога за њихово хапшење.

"Тај суд је оруђе које Запад користи како би прогонио лидере Трећег света... Лидер револуције и његов син не држе никакве званичне положаје у Либији", рекао је либијски министар правде Мухамед Камуди.

Ситуација на западном делу фронта полако се компликује, јер устаници, опремљени новим оружјем, напредују по десетак километара дневно.

Побуњеници су наставили офанзиву намерни да се што пре докопају Триполија, где су, наводно, спремне њихове присталице, па Гадафијеве снаге не би имале никакву шансу да одбране престоницу.

Ваљаност тог плана немогуће је потврдити, али се линија фронта и данас померила десетак километара ближе Триполију, али се још увек, на најближем делу, налази на више од 50 километара од престонице.

Даљина ће, како се чини, побуњеницима представљати много мањи проблем од чињенице да би се борбе са планина ускоро могле водити на чистини, где ће Гадафијева супериорнија техника представљати озбиљнији изазов.

Жонглирање залихама лекова

На истоку Либије се назире медицинска криза, пошто болници у Бенгазију понестаје залиха лекова, саопштио је министар здравља Националног транзиционог савета др Наги Баракат.

Баракат је рекао да је већина донација у хитној медицинској помоћи из иностранства отишла право на линију фронта, преноси Би-Би-Си.

Уколико избије нова офанзива, болница би била суочена са великом кризом, рекао је Баркет.

На одељењу за канцер дечје болнице у Бенгазију, већина пацијената не добија праву дозу, јер нема довољно лекова за све, па су доктори приморани да, како кажу, жонглирају залихама како би било лекова за све.

"Имамо залиха лекова за још две до три недеље. Раније смо добијали лекове из Триполија, чему сад немамо приступ", рекао је Баракат.

Вође побуњеника кажу да би купили нове залихе лекова, али да су остали и без новца.

Број коментара 61

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво