Читај ми!

Ал Каида чека новог лидера

У ишчекивању новог лидера, Ал Каида је добила привременог вођу, Египћанина Сеифа ел Адела, који је до сада одговарао за војне операције. Медији спекулишу да би место убијеног Осаме бин Ладена могао заузети идеолог Ал Каиде Ајман ел Завахри.

После убиства лидера Ал Каиде Осаме бин Ладена, још се не зна ко ће заузети његово место. У међувремену, на хитном састанку те терористичке организације, за привременог лидера изабран је Египћанин Сеиф ел Адел, један од оснивача Ал Каиде.

Бивши сарадник Бин Ладена Номан Бенотман тврди да ће, према његовим изворима у круговима блиским терористима, за новог лидера бити изабран Ајман ел Завахри, идеолог Ал Каиде.

Бенотман је навео да је Ел Адел изабран за вршиоца дужности лидера Ал Каиде, јер су чланови те организације били нестрпљиви и забринути због одлагања у избору новог лидера.

"Постоји нада да ће се они сада смирити. Избор Ел Адела крчи пут Завахрију за преузимање власти", рекао је Бенотман Ројтерсу.

С друге стране, пакистански лист Дејли њуз преноси да ће нови лидер бити други исламиста, Мухамед Мустафа Јамни, који се тренутно налази у једној од афричких земаља.

Привремени лидер Ал Каиде, Ел Адел, до сада је био задужен за војне операције и међународне контакте. Према информацијама САД, Ел Адел је учестоваво у организацији бомбашких напада на америчке амбасаде у Најробију у Кенији и Дар ес Саламу у Танзанији 1998. године. Он је, такође, формирао кампове за обуку терориста у Судану и Авганистану деведесетих година.

После напада САД на Авганистан, Адел је, наводно, пребегао у Иран, где је био ухапшен. Према писању арапских медија, иранске власти су га пустиле на слободу пре годину дана, после чега се он, како се претпоставља, вратио у регион око авганистанско-пакистанске границе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво