Читај ми!

Освета Ал Каиде

Најмање 80 мртвих и више од 140 је повређено у две експлозије у Пакистану. Талибани преузели одговорност за бомбашке нападе које су извели да би се осветили за смрт вође Ал Каиде Осаме бин Ладена.

У две одвојене експлозије које су се догодиле рано јутрос на северозападу Пакистана, погинуло је најмање 80 људи, а више од 140 је повређено. Одговорност преузели талибани и запретили да ће наставити бомбашке нападе како би се осветили за смрт вође Ал Каиде Осаме бин Ладена.

"Ово је прва освета за мучеништво Бин Ладена, а биће их још", рекао је представник талибана Ехсанулах Ехсан у телефонској изјави за Ројтерс.

Бомбашки напад догодио се на полигону за обуку пакистанске пограничне полиције, у Шабкадару, на граници са Авганистаном, око 35 километара северозападно од Пешавара.

Готово сви погинули били су регрути који су се укрцавали после завршеног часа.

Само у једној од експлозија искоришћено је између шест и осам килограма експлозива.

За сада није познато шта је изазвало другу експлозију. Али очевици тврде да су у други експлозив били стављени ексери и куглични лежајеви, са очигледном намером да жртава буде што више.

Према појединим извештајима, једну од експлозија изазвао је бомбаш-самоубица на мотору, старији тинејџер или младић у раним двадесетим годинама, док је друга, много разорнија бомба била постављена, а затим активирана.

Један доктор у болници у Пешавару рекао је да је у ову установу смештено 117 рањених, од којих њих 40 има озбиљне повреде.

Снаге безбедности затвориле су област у којој су се догодиле експлозије, које су уништиле најмање 10 комбија у које су регрути, у тренутку када су се напади догодили, улазили да би се вратили кућама на краће одсуство након завршеног дела обуке.

Амерички командоси убили су вођу Ал Каиде почетком маја у пакистанском граду Аботабаду, а талибани су још раније претили да ће се осветити за његову смрт.

Погранична полиција у Пакистану слабо је опремљена, али је једна од окосница у борби против Ал Каиде, талибана и других екстремистичких група које су са њима у савезу и делују на граници Пакистана и Авганистана.

Као и друге огранке пакистанских снага безбедности, и пограничну полицију финансирају Сједињене Америчке Државе.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара