Читај ми!

Омар бин Ладен оптужује Вашингтон

Син убијеног терористе, Омар бин Ладен, иако је одавно одбацио очев екстремизам, оптужује Вашингтон за кршење међународног права. Осамини синови Хамза и Саад одгајани су као екстремистички лидери, па се помињу и као евентуални наслединци свога оца.

У акцији америчких командоса, осим вође терористичке мреже Ал Каида Осаме бин Ладена, убијен је и како тврде америчке власти, његов 22-годишњи син Халид, али се после акције води као нестао и најмлађи син 19-годишњи Хамза, кога зову "престолонаследником терора".

Још увек није познато да ли је он убијен у акцији или је успео да побегне.

Хамза и Саад су Бин Ладенови синови из првог брака са Сиријком Наџвом Ганемом. Одгајани су у духу екстремизма и усвојили очеве радикалне ставове, па се помињу и као његови евентуални наследници.

За разлику од њих, Омар бин Ладен, четврто дете Осаме бин Ладена и његове прве жене, у више наврата се одрицао очеве идеологије, али је рекао да је сахрана њиховог оца у мору понижавајућа за породицу и оптужио Сједињене Америчке Државе да крше основне принципе.

У изјави за Њујорк тајмс, Омар је поставио питање зашто Бин Ладен није ухапшен и изведен пред суд, како би била доказана истина.

Наводећи суђења Садаму Хусеину и Слободану Милошевићу, Омар је довео у питање легалност атентата, не само у смислу кршења међународног права, већ и кршења претпоставке невиности и права на правично суђење.

Омар је указао на то да "произвољно убијање није решење политичких проблема", преноси Њујорк тајмс.

"Неприхватљиво је сахранити личност која има такав значај и статус међу припадницима свог народа, на начин који понижава његову породицу и присталице и вређа верска осећања стотина милиона муслимана", поручио је Омар.

Осама строг отац

Омар је раније објавио књигу у којој је описао свог оца као веома строгог родитеља, који није дозвољавао играчке, пумпице за децу која су патила од астме и који је водио породицу пешице у пустињу без воде, да би ојачали.

Осамин најстарији син Абдула, прекинуо је односе са оцем пре више од 10 година и одбацио његов екстремизам.

Верује се да води маркетиншку агенцију у "Џеди", у Саудијској Арабији и не очекује се да би он могао да наследи оца.

Бин Ладен се женио најмање пет пута и има више од двадесеторо деце. Његова прва супруга, Сиријка Наџва Ганем, напустила га је у Авганистану неколико недеља пре напада 11. септембра и вратила се у своју домовину.

Од друге жене се развео почетком деведесетих. Садах, која се удала за њега 2000. године, поклоњена му је када је имала 15 година, а две Саудијке је оженио осамдесетих година.

После напада на САД, 11. септембра 2001, Бин Ладен је послао већи део чланова породице ван Авганистана, у Иран, где живе такорећи у кућном притвору.

Три жене и деца, који су остале после његовог убиства у Пакистану, представљају дипломатски и логистички проблем за ту земљу.

За сада се не зна да ли ће их прихватити Саудијска Арабија због нерешеног држављанства, пошто је Осами одузето саудијско држављанство 1994. године.

Бин Ладен је рекао у неколико интервјуа да се нада да ће и његова ћерка Сафија (12), коју тренутно држе пакистанске власти и која је изјавила да је видела како је убијен њен отац, узети оружје у руке.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара