Обама одликовао "фоке"

"Одсекли смо главу" Ал Каиди и на крају ћемо их поразити, рекао амерички председник Барак Обама, који је одликовао припаднике специјалне јединице који су убили Осаму Бин Ладена.

Амерички председник Барак Обама одликовао је припаднике америчке специјалне јединице који су убили Осаму Бин Ладена и обећао да ће САД на крају поразити Ал Каиду сада када су јој "одсекле главу".

"Ово је за мене прилика да кажем у име свих Американаца и људи широм света - посао је добро обављен", рекао је Обама, коментаришући акцију "морнаричких фока", чији су припадници у ноћи између недеље и понедељка упале у кућу у Пакистану у којој се скривао 10 година тражени вођа терористичке мреже и убиле га.

"Ови Американци заслужују похвалу за једну од најбољих обавештајних и војних операција у историји наше земље", рекао је Обама у војној бази Форт Кембел, у држави Кентаки, коју је посетио заједно са потпредседником Џозефом Бајденом, јавио је АФП.

"Одсекли смо им главу и на крају ћемо их поразити", поручио је Обама.

Један неименовани званичник рекао је да су припадници јединице која је извела мисију у Пакистану одликовани највишим признањем за изузетне заслуге.

Званичници нису изнели детаље о јединици, али су навели да се Обама састао са припадницима 160. ваздухопловног пука за специјалне операције и Пете специјалне јединице у Кентакију.

Сматра се да командоси заслужни за убиство Бин Ладена припадају чувеном одреду познатом као "Тим шест", елитној јединици из редова америчких "фока".

Претња авганистанских талибана

У међувремену, авганистански талибани поручили су да ће убиство Осаме бин Ладена само оснажити њихову борбу против "окупатора" Авганистана.

"Примили смо вест о мучеништву шеика Абу Абдулаха Осаме бин Мохамеда бин Ладена, нека га Алах благослови, у изненадном нападу агресорских америчких снага", наводи се у саопштењу послатом путем електронске поште, јавио је Ројтерс.

"Исламски емират Авганистан сматра да ће мучеништво шеика Осаме дати нову снагу џихаду против окупатора", упозорили су талибани.

Авганистански талибани пружали су уточиште Бин Ладену на југу земље до збацивања њиховог режима након напада на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001. године, чији је донедавни вођа Ал Каиде био идејни творац.

Бин Ладен и талибанско вођство, предвођено Мулом Мохамадом Омаром, побегло је након тога у суседни Пакистан.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи