Крај ере Хоснија Мубарака

Хосни Мубарак, после више од 30 година, сишао са власти и са породицом отишао "на одмор" у Шарм eл Шејк. Маса демонстраната у свим већим градовима у Египту расте из часа у час. Чека се следећи потез војске.

Хосни Мубарак више није председник Египта, рекао је његов заменик Омар Сулeјман, саопштавајући да се власт у тој држави сада налази у рукама војске. Демонстранти одушевљени Мубараковим одласком.

"Председник Мубарак је одлучио да напусти тај положај... Власт у држави је у рукама војске", рекао је Сулејман, чије је обраћање било праћено одушевљењем стотина хиљада демонстраната широм Египта.

Египатски Војни савет ће, највероватније, владати заједно са Врховним уставним судом, а могућа је смена Владе и суспендовање оба дома парламента, пренела је телевизија Ал Арабија.

"Савет ће издати саопштење у којем ће бити наведени кораци и процедуре и директиве које ће бити предузете, у исто време потврђујући да нема алтернативе легитимитету прихватљивом за народ", изјавили су представници Војног савета.

Увођење војне управе подржао је и лидер опозиције Мoхамед eл Барадеј, али ће успех тог плана зависити од јединства војске, која је у приличној мери подељена на присталице режима Хоснија Мубарака, посебно међу вишим официрима и остатком армије која подржава захтеве народа.

Нешто раније данас, у граду Ел Аришу, око 1.000 Египћана напало је полицијску станицу, у покушају да ослободи затворенике. Дошло је до пуцњаве, запаљена су три возила, а нападачи су користили Молотовљеве коктеле у сукобу са полицијом.

Демонстранти су синоћ разгневљени последњим одбијањем Хоснија Мубарака да поднесе оставку, најавили масовне протесте како би га отерали, а војска данас није спречавала окупљање демонстраната пред председничком палатом.

Потпредседник Египта Омар Сулејман наложио је премијеру Ахмеду Шафику да за свог заменика именује једну личност из савета мудраца, који са владом преговара о проналажењу изласка из политичке кризе у којој се земља налази.

Заменик премијера треба да преузме одговорност за национални дијалог са опозицијом и независним политичарима, чију је прву рунду Сулејман предводио у недељу, а датум друге рунде још није утврђен, јавиле су агенције.

У савету мудраца се налазе истакнути бизнисмени, адвокати и академици.

Демонстранти су осудили дијалог као покушај обмане грађана, зато што треба да покажу како је влада озбиљна у погледу спровођења политичких реформи, што не одговара истини.

Левичарска опозициона партија Тагаму раније је објавила да више неће учествовати у дијалогу, због тога што влада није спремна да одговори на захтеве демонстраната.

Мубарак страховао од екстремизма

Дан пре него што је поднео оставку, Хосни Мубарак није штедео оштре речи на рачун Сједињених Америчких Држава, рекао је израелски посланик Бењамин бен Елијезер, са којим је бивши председник разговарао телефоном.

Према речима Бен Елијезера, Мубарак је навео да САД на погрешан начин жели да успостави демократију на Блиском истоку.

Израелски политичар је, такође, указао да је из разговора са Мубараком понео осећање да је 82-годишњи египатски лидер схватио да је његова ера завршена.

"Изговорио је веома оштре речи на рачун САД. Одржао ми је лекцију из демократије и рекао: 'Видимо какву то демократију САД шири у Ираку и, заједно с Хамасом у Гази, као и каква је судбина Блиског истока'", рекао је Бен Елијезер, члан израелске Радничке партије левог центра, који је с Мубараком често разговараао у разним приликама, док је био у коалиционој влади.

"Они можда причају о демократији, али заправо не знају о чему говоре, а резултат тога ће бити екстремизам и радикални ислам", цитирао је Мубарака израелски званичник.

У разговору са Бен Елијезером, Мубарак је оно што ће се на Блиском истоку догодити после његовог пада описао као снежну грудву (грађанских протеста) која се неће зауставити у Египту и која неће заобићи ниједну арапску земљу на Блиском истоку и у Заливу.

"Рекао је да не би био изненађен да у будућности види све више екстремизма, радикалног ислама и немира - драматичних промена и преокрета", навео је Бен Елијезер.

Он је додао и да је Мубарак тражио достојанствени излаз и да је понављао: "Служио сам својој земљи, Египту, 61 годину. Желе да побегнем? Нећу побећи. Желе да ме протерају? Нећу отићи. Ако буде требало, нека ме убију овде."

Свет очекује демократске промене

Одлазак Хоснија Мубарака поздравила је већина светских лидера, уз оцену да су сада потребне мирне демократске промене.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је овај догађај окарактерисала као историјски и рекла да је данашњи дан веома радостан.

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон рекла је да поштује одлуку Мубарака да се повуче са власти и позвала на национални дијалог у држави, са циљем формирања "широке владе".

Из Беле куће је саопштено да је председник Барак Обама обавештен о Мубараковој одлуци и да ће званично саопштење дати током вечери.

Британски премијер Дејвид Камерон позвао је на успостављање цивилне владе у Египту, као делу транзиције ка "отвореном, слободном и демократском Египту" и понудио помоћ Велике Британије на том путу.

Званични Тел Авив саопштио је да се нада да оставка Мубарака неће пореметити мирољубиве односе Израела и Египта и да ће мировни споразум између две земље остати на снази.

Палестински Хамас је позвао ново египатско руководство да хитно донесе одлуку о попуштању блокаде Појаса Газе и трајном отварању граничног прелаза Рафа, како би народу било дозвољено слободно кретање.

Оставку Мубарака поздравили су и Турска, Катар, Тунис и Либан. 

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво