ЕУ мења Лисабонски споразум

Шефови држава и влада Европске уније договорили су се у Бриселу да измене Лисабонски споразум, како би могао бити успостављен механизам за заштиту од будућих криза.

Лидери Европске уније договорили су се у Бриселу о изменама Лисабонског споразума, што би омогућило формирање сталног Фонда за помоћ земљама еврозоне.

Средства би се користила у случају да нека од чланица западне у буџетско-финансијску кризу. У нацрту завршног документа каже се да учесници самита одобравају Црној Гори статус кандидата за чланство у Европској унији.

Шефови држава или влада чланица Уније договорили су се да "Европски механизам за стабилност" представља заштиту од будућих економских криза.

Земље чланице евро зоне добијаће новац из Фонда уколико буде неопходно да се сачува стабилност евра.

Према постигнутом договору у Бриселу, свака нова помоћ презадуженим државама била би стриктно условљена.

Председник Европског Савета Херман ван Ромпеј каже да су чланице Уније и њене институције решене да се превазиђе садашња економска и финансијска криза и покрене трајни опоравак, економски раст и отварање нових радних места.

"До сада смо користли мало средстава из постојећег Фонда, само четири одсто, па нема потребе да се говори о његовом проширењу", рекао је Ван Ромпеј.

Безбедост евра

Неке мере, попут повећања фонда од 750 милијарди евра или увођења све-европских обвезница, имају мале шансе да буду усвојене, пошто их блокира Немачка, која има најјачу европску привреду.

"Чинимо све да евро буде безбедан јер је то наша заједничка валута. Истовремено, наше јучерашње одлуке показују да морамо да имамо усаглашену економску политику, посебно у еврозони", рекла је немачка канцеларка Ангела Меркел.

Према њеним речима, поред стабилног буџета и финансија важно је и развијање заједничке економске политике, "корак по корак".

Први човек Европске комисије Жозе Мануел Барозо нагласио је нужност да земље које су у тешкоћама консолидују своје буџете а да Европска унија мора да убрза структурне реформе. Када је реч о евру, заједничка валута је чврста и стабилна, додао је Барозо.

"Лидери Уније спремни су да ураде све што је потребно да би осигурали финансијску стабилност у еврозони и у Европској унији, јер су та два питања међусобно повезана. Донета је веома важна одлука", навео је председник Европске комисије.

Стварање Европског механизма за стабилност треба да доведе и до успостављања веће контроле буџета чланица еврозоне и постепеног усаглашавања пореских и буџетских политика.

Циљ је убудуће избећи велике буџетске и јавне дефиците, што је финансијским спекулантима са свих меридијана омогућило да угрозе стабилност Грчке и Ирске, па самим тим и целе зоне евра.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 17. дец 2010, 13:05) - anonymous [нерегистровани]

Biblija?

joooj druze, mojne da interpretiras bibliju, samo da bi Rusi bili najjaci. Izlizano je odavno.

(петак, 17. дец 2010, 11:03) - Ewiak Ryszard [нерегистровани]

Cумрак Европске уније

То неће помоћи стабилности Европе. Шта Библија каже? "У одређено време [цар северни = Русија] ће се врати" (Данило 11:29a). То такође значи распад Европске уније и НАТО.