Израел ублажио блокаду Газе

Копнена блокада Појаса Газе биће ублажена, како би се омогућило да више цивилних добара уђе на ту палестинску територију, под влашћу Хамаса, саопштио Израел. Незадовољан делимичним ублажавањем блокаде Хамас тражи "стварно дизање опсаде".

Израел је објавио да ће ублажити копнену блокаду Појаса Газе, како би омогућио да више цивилних добара уђе на ту палестинску територију, под влашћу Хамаса. Одлука је донета после дводневног састанка израелског безбедносног кабинета.

"Договорено је да се либерализује систем на основу кога цивилна добра улазе у Газу и да се прошири доток материјала за цивилне пројекте на основу међународног надгледања", наведено је у званичном саопштењу, али није поменуто на које производе ће се то односити.

У Газу ће се, како се верује, испоручивати многи производи који су раније били забрањени, укључујући грађевински материјал.

Одлука је резултат је појачаног међународног притиска на јеврејску државу након смртоносног упада израелских морнаричких командоса на конвој бродова са 10.000 тона хуманитарне помоћи Гази, који је покушао да пробије блокаду.

Упад, у коме је убијено деветоро турских држвљана, пропалестинских активиста, наишао је на осуде широм света.

Постојеће безбедносне процедуре остају

План о ублажавању блокаде донет је у договору изасланика блискоисточне четворке мировних посредника (САД, УН, ЕУ и Русије) Тонија Блера и израелског премијера Бењамина Нетанијахуа.

Израел и Египат су појачали блокаду Газе средином 2007, након што је Хамас силом преузео власт од умеренијег ривалског Фатаха. Циљ је био да се спречи наоружавање Хамаса, а да се омогући испорука хуманитарне помоћи.

Данашње саопштење наговештава да ће Израел дозволити да међународне организације, као што су УН, увозе у Газу раније забрањен грађевински материјал који је од кључног значаја за обнову појаса након тронедељне израелске офанзиве, започете крајем 2008. године.

Безбедносни кабинет је навео да ће се наставити "постојеће безбедносне процедуре да се спречи ток оружја и ратног материјала". У саопштењу се не помиње дизање поморске блокаде Газе.

Хамас незадовољан

Делимично ублажавање блокаде Појаса Газе није задовољило Хамас.

"Ми желимо стварно дизање опсаде", рекао је портпарол Хамаса Салах Бардавил, одбацивши потез Израела и оцењујући га као козметички.

Израел је објавио мало детаља о одлуци 15 министара да измене трогодишњу појачану блокаду Газе. Једини материјал на који се алудира у саопштењу је преко потребан грађевински материјал за цивилне пројекте, али само под међународним надгледањем.

До сада је хиљаде производа, укључујући и баналне, као што је тоалетни папир и ђумбир, било на листи забрањених јер предсатвљају "безбедносни ризик". Била је забрањена и испорука металних цеви, јер Израел сматра да се могу користити за израду ракета, а цемент за подизање бункера и тунеле за кријумчарење оружја испод границе са Египтом.

На Западној обали прозападна палестинска влада палестинског председника Махмуда Абаса такође је одбила израелску одлуку.

"Блокада је колективно кажњавање и мора бити дигнута," изјавио је палестински преговорач Саеб Ерекат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво