Израелска блокада Газе неодржива

Француска и Британија осуђују ситуацију у појасу Газе и инсистирају на међународној комисији у истрази инцидента у коме је погинуло девет особа. Турска захтева санкције против Израела. Четворица палестинских терориста убијена јутрос.

Ситуација у појасу Газе и даље је напета, пошто је израелски премијер Бењамин Нетанијаху, одбацио предлог Уједињених Нација да се оснује међународна истражна комисија о прошлонедељном инциденту, у коме је девет пропалестинских активиста погинуло у покушају пробијања блокаде појаса Газе.

Израелска влада не жели међународну истрагу, али са званичним Вашингтоном разматра друге могућности. Наглашава да је блокада појаса Газе неопходна, ради безбедности земље.

Вашингтон је саопштио да израелска блокада појаса Газе не може да опстане у облику у ком тренутно постоји и да треба да се изнађу нове процедуре за достављање помоћи том подручју.

Француска и Британија сматрају да је ситуација у том подручју неодржива, нуде помоћ Европске Уније и позивају Изарел да, ипак, прихвати међународну истрагу.

"Верујемо да је неопходан бар минимум међународног присуства током истраге инцидента који се догодио у међународним водама", изјавио је Вилијем Хејг, министар спољних послова Велике Британије.

Бернар Кушнер, министар спољних послова Француске, истакао је да се израелској страни поново предлаже помоћ европских земаља, тако што би европске снаге строго контролисале улазак свих хуманитарних пошиљки у појас Газе.

Још у јануару прошле године, после тронедељне израелске офанзиве на појас Газе, у којој је погинуло око хиљаду и по палестинских цивила, Француска и Британија понудиле су Израелу да у то подручје пошаљу своје ратне морнарице, које би спречавале кријумчарење оружја.

Израелски маринци јутрос су, код обала појаса Газе, убили четворицу палестинских милитаната из групе Хамас, који су, како се наводи, планирали терористички напад. Четири мушкарца опажена су на чамцу у ронилачким оделима, у водама појаса Газе. Израелска војска тврди да је реч о милитантима из радикалне групе Хамас.

Хамас је саопштио да је на чамцу било пет ронилаца и да се за петом особом трага, премда се претпоставља да је, такође, убијена.

Турска тражи санкције против Израела

Премијер Турске Тајип Ердоган изјавио је у Истанбулу на заједничкој конференцији за штампу са председником Сирије Башаром Асадом да међународна заједница треба да уведе санкције Израелу због његовог противправног делања, преноси агенција Риа Новости.

Према речима Ердогана, напад на хуманитарни конвој у међународним водама је неприхватљив и представља грубо кршење међународног права.

"Када говоримо о тероризму у Средоземном мору, мислимо на државни тероризам, иза којег стоји Израел", рекао је турски премијер, а поступак Израела према хуманитарцима назвао је злочином.

"Ми нећемо ћутати док се у Гази лију крв и сузе", истакао је Ердоган и позвао на хитно укидање блокаде појаса Газе, који данас изгледа као "затвор на отвореном".

Министар спољних послова Турске Ахмет Давутоглу позвао је израелске власти да прихвате међународну истрагу о нападу на хуманитарну флоту бродова у Средоземном мору у којем је погинуло девет Турака.

Давутоглу је нагласио да би Израел требало да прихвати истрагу коју је предложио генерални секретар УН Бан Кимун, јер би одбијање такве истраге, значило да Израел има нешто да сакрије.

"Да ли држава има право да пресретне брод у међународним водама или не?", запитао се Давутоглу.

Турска је већ најавила да ће смањити обим војне сарадње и трговинских веза за Израелом. Две земље су имале веома добре односе све до израелског напада на Газу крајем 2008. године. Односи би могли да буду додатно погоршани, уколико се Израел не извини за напад на брод.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво