Израел ослободио активисте

Под притиском осуда међународне јавности, израелске власти депортовале све активисте ухапшене после пресретања хуманитарног конвоја бродова. Држављанин Србије, Срђан Стојиљковић, на путу ка Истанбулу. Репортери без граница траже ослобађање 6о новинара.

Израел је данас депортовао све међународне хуманитарне активисте, који су приведени у понедељак, када су израелски морнарички командоси упали на конвој од шест бродова који су носили помоћ за појас Газе.

 

Претходно је најављено да ће сви активисти бити ослобођени до сутра, али под притиском међународне јавности, они су депортовани већ данас.

Саопштено је да ће бити пуштени и они које је Израел намеравао да оптужи за напад на војнике, приликом преузимања контроле над бродовима.

Израел је, већ у току ноћи и јутрос, депортовао око 250 страних мировних активиста од укупно 682.

Док су одлазили, неки активисти су лупали на врата возила узвикујући: "Слободна Газа",  а други су само махали новинарима. Никоме од њих није било дозвољено да даје изјаве новинарима док су у Израелу.

Најпре је из затвора у Бершеви отишао аутобус у којем су били турски активисти, којих је на броду било највише, ка међународном аеродрому "Бен Гурион", крај Тел Авива, где су већ чекали турски авиони. Додатни аутобуси ће, у току дана, превести и остале турске држављане.

"Одједном су нас окружили израелски војни бродови, а изнад наших глава летели су хеликоптери", изјавио је Талат Кан Соак, капетан једног од бродова. Капетан Кан Соак додаје да су их израелски војници упозорили да ће отворити ватру и да нису могли да верују да се тако нешто догађа у међународним водама.

Осим њих, и 124 активиста из 12 муслиманских земаља, од којих већина нема дипломатске односе са Израелом, прешло је гранични прелаз Мост Аленби у пет јорданских аутобуса, а међу њима је било 30 Јорданаца.

Последња два аутобуса, са више десетина активиста, напустила су затвор Ела, око 14 сати по локалном времену, возећи директно ка међународном аеродрому "Бен Гурион".

Активисти који су стигли у Јордан рекли су да је однос према њима пре депортације био лош.

"Били су брутални и арогантни, али наша порука је стигла до сваког угла света - да је блокада Газе неправедна и да треба одмах да буде укинута," изјавио је један Јорданац, тврдећи да није било никаквог оружја ни на једном броду.

Алжирац Изадин Захрур рекао је да су израелске власти активистима ускратиле храну и воду и да им нису дале да спавају, нити да иду у тоалет.

Држављанин Србије, камерман Срђан Стојиљковић, који је био у притвору на југу Израела заједно с другим страним држављанима, пуштен је и на путу је ка Истанбулу, потврђено је у Министарству спољних послова Србије.

Њега је, у притвору у месту Бершева, на југу Израела, претходно посетио отправник послова српске амбасаде у тој земљи Милутин Станојевић.

У нападнутом конвоју било 60 новинара

Репортери без граница саопштили су да се најмање 60 новинара налазило у конвоју бродова са хуманитарном помоћи за Газу и апеловали су на израелску владу да их ослободи. Они су приведени приликом напада на конвој, заједно са 700 страних активиста.

Ова организација је саопштила да зна да је у притворском центру Бершеба 16 новинара, међу којима су новинари неких од водећих западних листова попут "Сиднеј морнинг хералда" и "Франкфуртер алгемајне цајтунга".

Израел евакуише породице дипломата из Анкаре

Како јавља израелски радио, Израел је започео и евакуацију чланова породица свог дипломатског особља у Анкари. У саопштењу се наводи да се, за сада, не разматра могућност прекидања дипломатских односа Израела и Турске.

Неке породице су већ стигле у Израел, а остале се очекују данас. Дипломате су замолиле Министарство да помогне при евакуацији у светлу непријатељске атмосфере која се ствара у Турској.

Израелско Министарство спољних послова саопштило је да је то рутинска процедура у случајевима растуће безбедносне претње по Израелце и представнике владе.

Турска је дуго важила за главног израелског стратешког савезника на Блиском истоку, али су се билатерални односи, у последње време, погоршали. Према турским изворима, међу девет погинулих активиста четворо су турски држављани.

Активисти из Европе, Северне Америке, Азије и Северне Африке, на шест бродова, превозили су хуманитарну помоћ за појас Газе, када их је у ноћи између недеље и понедељка, у међународним водама, зауставила израелска морнарица забранивши им даљи пролаз.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара