Израелци напали турски конвој

Израелски командоси убили најмање 9 особа у конвоју који је превозио помоћ у Појас Газе. Турска повукла амбасадора из Израела. Међу путницима и држављани Србије. Контроверзне информације о томе како је дошло до сукоба.

Израелска морнарица пресрела је турски хуманитарни конвој од шест бродова, намењен Палестинцима у области Газе. У сукобу који се догодио у међународним водама, погинуло је најмање 9 особа, а око 30 је повређено. Агенција Ројтерс преноси да број погинулих 10.

Конвој од шест бродова је покушао да пробије израелску поморску блокаду појаса Газе и достави неколико хиљада тона хуманитарне помоћи. Шездесетак километара од обале, током ноћи, пресрели су их бродови израелске морнарице.

"Прилазе нам три израелске фрегате. Једну већ видимо, а две су на нашим радарима. На свим нашим бродовима је подигнута узбуна. Припремили смо појасеве за спасавање и спремни смо да се одупремо на миран начин", описао је активиста Мануел Тапиал.

Израелска морнарица је саопштила да је пре акције послала упозорење хуманитарним бродовима.

"Приближавате се подручју сукоба које је под поморском блокадом. Појас Газе и лука у Гази су затворени за сав поморски саобраћај", рекао је један израелски официр.

Пет бродова из конвоја је мирно прихватило долазак израелских војника на палубу, али је на шестом броду дошло до борбе.

Израелска морнарица објавила је и снимак на којем се, како тврди, види како су израелски командоси, који су извршили упад на брод са хуманитарном помоћи за Газу, били нападнути ножевима и палицама, и по њеним изворима неки специјалци су скочили преко ограде да би се спасили.

Један од командоса рекао је новинарима да се спустио конопцем из хеликоптера на један од шест бродова у конвоју и да га је истог тренутка напала група људи.

"Тукли су нас металним палицама и ножевима. У једном тренутку на нас су пуцали и ватреним оружјем", рекао је тај специјалац.

Ројтерсов камерман стациониран на израелском морнаричком броду Кидон рекао је да су командоси који су надгледали операцију били изненађени снагом отпора пропалестинских активиста.

Један од специјалаца изјавио је да су неким војницима скинути шлемови и опрема, те да су многи бачени са палубе на нижи ниво, одакле су скочили у море да би се спасили.

"Скочили су на мене, ударали ме палицама и боцама и украли ми пушку. Извукао сам пиштољ и нисам имао избора осим да пуцам", рекао је један од учесника акције.

Ердоган: Државни тероризам

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган је израелски напад назвао "државним тероризмом".

"Израел је показао да не жели мир у региону и прекршио је међународно право, рекао је Ердоган, који је акцију израелских снага назвао "нехуманом". Премијер је рекао да ће Турска затражити хитан састанак НАТО да би се размотрила ситуација.

"Турска је повукла свог амбасадора из Израела, после напада израелске војске", рекао је у Анкари потпредседник турске владе Булент Аринц.

"Израел ће морати да сноси последице за своје понашање", истиче се у саопштењу које је издало Министарство спољних послова у Анкари.

Палестински председник Махмуд Абас назвао је масакром убиство пропалестинских активиста  и прогласио тродневну жалост на палестинским територијама.

Заменик израелског министра спољних послова Дани Ајалон изјавио је да су организатори конвоја бродова за помоћ Појасу Газе повезани с терористичким организацијама, попут Хамаса и Ал Каиде, и назвао слање помоћи насилним и провокативним покушајем да се пробије блокада уведена према том палестинском подручју.

Ајалон је рекао да се конвој није повиновао позивима Израела да стане, нагласивши да суверена земља не би дозволила такву провокацију. 

Израелски министар одбране Ехуд Барак изразио је жаљење због губитка људских живота у сукобу, али је за сукоб окривио организаторе те хуманитарне акције. Барак је хуманитарни конвој назвао "политичком провокацијом" и додао да су се хуманитарни радници понашали насилно.

Ехуд Барак је организаторе хуманитарног конвоја, Исламску хуманитарну организацију, назвао "екстремистима који подржавају терор".

Портпарол израелске војске, генерал Ави Бенајаху, изјавио је да не зна ко је издао наређење за отварање ватре.

"Морнарица је деловала према наређењима и одредбама за пуцање које су веома јасне - војници су упозорени да не одговарају на провокације", додао је Бенајаху и закључио да су се војници суочили са насиљем терористичког карактера.

У Израелу су грађани упозорени да се уздржавају од путовања у Турску, а оним Израелцима који су већ тамо препоручује се да не привлаче пажњу на себе и избегавају гужве у центру града.

Протест у Сарајеву

На вест о израелском пресретању конвоја, на десетине Турака покушало је да уђе у израелски конзулат у Истанбулу. Они су конзулат засули камењем, а њихов улазак у конзулат спречила је турска полиција.

Више стотина турских, палестинских и босанских држављана окупило се у центру Сарајева, на мирном протесту против израелског напада. На протестима су се окупили углавном студенти, али су им се придружили и грађани Сарајева.

САД је изразио "дубоко жаљење", због погибије и рањавања у нападу израелске армије на припаднике хуманитарног конвоја. Европска унија затражила је покретање истраге о погибији активиста и затражила од Израела да дозволи слободан пролаз хуманитарне помоћи у Појас Газе.

Француски министар спољних послова Бернар Кушнер изјавио је да "дубоко потресен" нападом и додао да "ништа не може да оправда примену таквог насиља".

Шпанија, која председава ЕУ, осудила је "војну акцију која је довела до великог броја жртава и непримерену употребу силе". Израелски амбасадор у Мадриду позван је на консултације.

Сирија је затражила хитан састанак Арапске лиге да би се расправљало о ономе што је она описала као агресију на међународне бродове који су носили помоћ појасу Газе.

Ирански председник Махмуд Ахмадинежад осудио је израелски препад на хуманитарни конвој бродова, оценивши да је то "нехумани акт" ционистичког режима који ће допринети "нестанку" Израела.

Грчка је отказала сутрашњу посету врховног команданта ваздухоловства војске Израела, а министар одбране Евангелос Венизелос затражио је прекидање заједничке грчко-израелске ваздушне војне вежбе која се, од уторка, одвијала на Криту.

Шведска је напад израелске војске оценила као "потпуно неприхватљив" и позвала на разговоре израелског амбасадора у Стокхолму.

Број коментара 83

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво