Пронађени делови авиона "Ер Франса"

Бразилска морнарица пронашла у Атлантском океану делове авиона "Ер Франса" који се у понедељак срушио током лета на линији Рио де Жанеиро-Париз. У Рију одржана верска церемонија за жртве несреће.

Бразилска морнарица пронашла је у Атлантском океану делове олупине авиона "Ер Франса" који се у понедељак срушио током лета на линији Рио де Жанеиро-Париз.

Како је саопштено, извучен је пртљажни део авиона "ербас А330" у којем се налазило 228 путника и чланова посаде.

У акцији извлачења делова авиона који се срушио око 1.000 километара од бразилске обале учествују авиони и бродови бразилске, француске и америчке војске.

У  зони од 6.000 квадратних километара ангажовано је око 150 припадника војске.

Трага се и за црним кутијама пошто још није утврђен тачан узрок несреће.

У Рију је одржана верска церемонија за жртве несреће, у присуству више десетина чланова породица погинулих и министара спољних послова Бразила и Француске, Серза Аморима и Бернара Кушнера.

Управа "Ер Франса" је саопштила породицама путника да више нема наде да има преживелих и да авион није могао да се спусти на воду већ да се "распао или у ваздуху или при контакту са водом".

Три бразилска ратна брода стигла су у зону удаљену 1.100 километара од обале Бразила.

Они имају задатак да покупе остатке авиона пре него што потону их снажне океанске струје разнесу, јавила је агенција Ројтерс.

Шпански дневик "Ел Мундо" је, у данашњем издању, објавио да је пилот авиона шпанске компаније "Ер комет", који је 1. јуна летео на линији Лима - Мадрид, пријавио да је видео бљесак беле светлости у време када је нестао француски авион.

"Изненада смо угледали у даљини јак, интензиван бљесак беле светлости која се кретала надоле, вертикалном путањом и која је нестала после шест секунди", рекао је пилот мадридске компаније "Ер комет".

"Ер Франсов" авион на лету из Рио де Жанеиро за Париз нестао је у понедељак са радара, после слања аутоматске поруке о прекиду напајања струјом по уласку у зону у којој је владало невреме. То је довело до губитка притиска у авиону.

Будући да посада авиона није послала СОС поруку, разлози пада "Ербаса А330" остају мистерија.

Француски војни бродови плове ка месту које је означено као област пада авиона. Прва француска фрегата ће стићи 7. јуна.

Брод са мини подморницом "Наутилус", која ће бити употребљена за тражење "црне кутије" пошто може да рони на дубини од 6.000 метара, требало би да стигне 12. јуна.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво