Бивши оперативци Хамаса предају хебрејски

Многи војни оперативци Хамаса не губе време када их "шчепају" израелске власти, већ чекају да пређу из самице у затвор, где даноноћно уче хебрејски, "језик непријатеља", који касније, на слободи, предају Палестинцима.

Након што је провео десет година у израелском затвору, бивши оперативац радикалног исламистичког Хамаса Зејн Шабане одлучио се за нову каријеру, постао је недавно наставник хебрејског језика.

Шабане је за израелске медије изјавио да је био члан војног крила Хамаса, тачније припадао је бригади Изадин ал Касам, а хебрејски, "језик непријатеља", који је научио иза решетака, од користи му је сада када је на слободи.

Његови курсеви хебрејског у Хеброну на Западној обали нису међутим једини, јер је учење тог језика постало веома популарно међу Палестинцима.

Хани Абу Сабах, такође бивши члан војног крила Хамаса, постао је наставник хебрејског и каже да хамасовци у затвору не губе време.

"Поставио сам себи циљ да чим пређем из самице у затвор, морам да учим хебрејски и ноћу и дању. Учио сам од полицајаца, учио сам од војника, и да, учио сам и дању и ноћу," рекао је Сабах.

Шабане и Самах тврде да је већина наставника хебрејског у Хеброну била у затвору и да су бивши чланови Хамаса, организације коју Израел сматра терористичком.

Палестинци уче хебрејски јер им је, између осталог, потребан да се лакше сналазе на контролним пунктовима, који за њих представљају велики проблем.

Међутим, упркос недавној трансформацији, Абу Сабах и даље тежи победи Палестинаца над Израелом али само ако до ње дође ненасилним средствима.

"Чему каменице и чему насиље, довољно је да само седимо код куће и подижемо децу. За двадесет година ћемо постати већински народ у Палестини," каже наставник хебрејског Абу Сабах, бивши оперативац Хамаса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара