Русија и Бан Ки- Мун различито тумаче резолуцију 1244

Русија и генерални секретар УН Бан Ки-Мун различито тумаче одредбе Резолуције 1244 Савета безбедности УН, оценила је руска државна агенција Итар-Тас у тексту поводом најновијег Бановог извештаја у којем даје инструкцију цивилној мисији УН на Косову да сарађује са Европском унијом, не чекајући формално одобрење Савета.

У извештају Бан тврди да у одређивању статуса Косова УН "заузимају позицију строге неутралности", наводи агенција, додајући да је у последње време позиција генералног секретара постала предмет критике сталне чланице СБ УН - Русије, која га је оптужила да је прекорачио овлашћења, дајући "зелено светло" руководству УНМИК-а за реконфигурацију без сагласности СБ.

Повод за критику, наглашава Итар-Тас, био је извештај који је Бан представио Савету 20. јуна ове године, у којем тврди да, због "принципијелно нових услова" на Косову, УНМИК "не може више пођеднако ефикасно као раније да испуњава огромну већину својих задатака".

Због те "нове реалности", Бан је решио да приступи реорганизацији међународног цивилног присуства на Косову, које омогућава ЕУ да игра значајнију улогу на Косову, а Русија сматра да је предлоге генералног секретара требало да ододбри СБ УН, што у том тренутку није било могуће јер српска страна није била спремна на то због нејасноћа о низу конкретних питања, наводи Итар-Тас с.

Притом и Русија и генерални секретар позивају се на Резолуцију 1244 СБ УН из 1999. године.

Не чекајући формално одобрење СБ УН, међутим, Бан је дао инструкцију да се УНМИК реорганизује.


Итар-Тас подсећа на јучерашњу изјаву шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова после разговора са министром спољних послова Србије Вуком Јеремићем да Русија иза покушаја рушења формата међународног присуства на Косову види "тежњу да се легализује структура, која би се бавила имплементацијом тзв. Ахтисаријевог плана и, у суштини, помагала легализацији нелегално проглашене формације".

Руски министар је рекао да се "и Москва, и Београд, са пуним разумевањем односе према тежњи ЕУ да игра значајнију, одговорнију улогу у косовским пословима", али да та тежња не треба да се реализује у једностраном поретку, већ "на основу Резолуције 1244 СБ УН, уз уважавање прерогатива Савета из Повеље", подсетила је агенција.

Због тога је, истиче Итар-Тас с, Лавров изразио уверење Москве да је неохподно да генерални секретар УН настави консултације како са странама у конфликту, тако и са свим заинтересованим чланицама међународне заједнице

 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво