Дванаест мртвих у Дагестану

У две експлозије у граду Кизљару у Дагестану погинуло 12 људи, а 27 је рањено. Међу жртвама и високи функционер полиције и неколико полицајаца. Путин изјавио да су напади у Москви и Дагестану повезани.

Најмање 12 људи је погинуло, међу којима један високи функционер полиције и осморица полицајаца, а 27 особа је рањено у двема експлозијама у граду Кизљару, у руском региону Дагестан, саопштио је истражни одбор при главном тужилаштву Русије.

Аутомобил бомба, паркиран у близини гимназије и републичког Министарства унутрашњих послова у центру града, експлодирао је у тренутку када је поред њега пролазила полицијска патрола, усмртивши два полицајца.

Полицијски званичник је изјавио да је другу бомбу активирао бомбаш самоубица који је носио полицијску униформу, убрзо пошто су се на месту претходне експлозије окупили полиција и посматрачи, пренеле су агенције.

Међу погинулима је и начелник полиције града Кизљара Виталиј Ведерњиков, саопштио је портпарол покрајинске полиције, а настрадало је још најмање шест полицајаца.

Према извештајима агенција у време експлозија у школи није било деце.

У Дагестану, претежно муслиманском региону који се граничи са Чеченијом, чести су напади чије су мете полиција и владини званичници.

Руски председник Дмитиј Медведев дели мишљење премијера Владимира Путина.

"Све су то карике истог ланца и одраз исте терористичке активности. Помоћи ћемо породицама жртава напада у Москви и Дагестану и наставићемо да се боримо против тероризма, на ефикаснији начин", каже председник Медведев.

Привлачење полиције на место прве експлозије, а затим активирање још једне бомбе уобичајена је тактика побуњеника са Северног Кавказа, навео је Ројтерс.

Два бомбашка напада уследила су два дана после две експлозије на станицама метроа у Москви, у којима је погинуло 39 људи. Власти тврде да су нападе извеле две жене повезане са побуњеницима из региона Северног Кавказа, који обухвата низ већински муслиманских провинција, укључујући Чеченију.

У руској престоници су појачане мере безбедности. На улицама је више од три хиљаде припадника руских специјалних јединица и неколико хиљада полицајаца.

Исламистичка сепаратистичка организација,"Кавкаски емират", негира да стоји иза напада на московски метро, али је пре само два месеца њен лидер Доку Умаров позвао на ширење побуне са Кавказа у руске градове.

"Руси не схватају да ће рат доћи на њихове улице, у њихове куће и градове. Ако мисле да се рат дешава само на телевизији и на удаљеном Кавказу, онда уз божију помоћ планирамо да им докажемо да ће рат стићи и у њихове домове", каже Умаров.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво