Читај ми!

Како је и зашто Немачка "показала зубе" Католичкој цркви

За Немачку је то преседан: Државно тужилаштво претресло је просторије Надбискупије у Минхену, а повод је скандал око злостављања малолетних особа. Стручњаци оцењују да је правосуђе коначно "показало зубе" црквама.

Немачко Државно тужилаштво је, како тврди минхенски лист Зидојче цајтунг, претресло просторије Надбискупије у Минхену. Радило се о акцији у оквиру које су правосудни органи покушали да пронађу доказни материјал у процесуирању скандала око злостављања малолетних особа од стране црквених службеника.

Надбискупија до сада није хтела да коментарише писање немачке штампе. Иако из Државног тужилаштва нису изричито потврдили да су обавили претрес, немачки медији већ сада тврде да се ради о "правном потресу", како пише портал Т-Онлајн и о томе да је "правна држава коначно показала зубе Католичкој цркви", како оцењује портал Меркур.

"Као што је већ познато, Државно тужилаштво Минхен 1 проверава више од 40 случајева које је почетком августа 2021. обелоданила адвокатска канцеларија "Вестфал Шпилкер Вастл", а у којима (...) постоји сумња у непримерено понашање црквених званичника", изјавила је портпаролка Државног тужилаштва Ане Лајдинг.

"Не можемо да дајемо никакве информације о истрази која је у току, али ћемо се вероватно након закључења истраге обратити медији с информацијама о њој."

На мети истражних радњи, како пише Зидојче, није минхенски кардинал Рајнхард Маркс.

Најмање 497 жртава

Адвокатска канцеларија "Вестфал Шпилкер Вастл" у јануару 2022. објавила је експертизу која је изазвала бројне реакције. То стручно мишљење израђено је по наруџби Надбискупије Минхен-Фрајзинг и у њему се долази до закључка да је на подручју Надбискупије било најмање 497 жртава злостављања, односно најмање 235 могућих починилаца. Тврди се такође да су стварне размере скандала вероватно много веће.

Како пише Зидојче цајтунг, конкретан повод за претрес који се догодио 16. фебруара ове године био је случај једног свештеника који је у међувремену преминуо, а уз којег се повезују злостављања која су почињена још шездесетих година прошлог века. Његов случај се такође спомиње у документу који је израдила канцеларија "Вестфал Шпилкер Вастл".

Минхенски лист тврди да немачко правосуђе покушава да у истрази сазна на који начин су се одговорне особе (и највиши црквени званичници) у Надбискупији односили према том свештенику након што је постало јасно о каквом се човеку ради.

"Прекретница" у односу према црквама

Ради се о "првом и већ одавно потребном потезу", тако је претрес за агенцију ДПА прокоментарисао стручњак за црквено право Томас Шилер. Он је додао да се ради о "прекретници у односу државног правосуђа и цркава".

Шилер каже: "Коначно, правна држава показује зубе Католичкој, али и Евангелистичкој цркви."

Немачко, а поготово баварско правосуђе, често је било на мети јавних критика због начина на који се односило према скандалу око злостављања малолетника у црквеним институцијама. Један од најгласнијих приговора односио се на чињеницу да се Цркви практично препустило да сама истражује те случајеве, што је, према мишљењу многих критичара, отворило могућност за заташкавање бројних злочина.

О томе је у интервјуу за DW пре неколико месеци говорио и ахенски бискуп Хелмут Дизер, који је недавно преузео дужност повереника Немачке бискупске конференције за расветљавање случајева злостављања. Дизер је притом оштро критиковао и саму Цркву, тврдећи да унутар ње има много оних којима је примарни циљ био заташкавање, а не расветљавање скандала.

Након објављивања информација о претресу, јавили су представници организација које бране интересе погођених особа, односно удружења црквених лаика у Немачкој.

"Ово је доиста важна акција. Надамо се да је то назнака промене курса правосуђа у односу према Цркви", изјавио је за ДПА портпарол иницијативе "Екигер тиш", Матијас Кач. И одмах додао: "Нажалост, овај потез стиже прекасно за многе погођене особе."

Баварски премијер Маркус Зедер (ЦСУ) у понедељак (27. фебруара) оптужио је Католичку цркву за вишегодишње оклевање у расветљавању случајева злостављања: "Дефинитивно је све то прекасно и све предуго траје. Многи су, барем ја тако мислим, прижељкивали бржи и темељнији поступак од само почетка", напоменуо је Зедер.

"Цркве нису држава у држави"

Иако Минхенска надбискупија стално наглашава да сарађује с правосудним органима, односно да је Државном тужилаштву доставиле сва релевантна документа, стручњак за црквено право Томас Шилер сматра да претрес има велику симболичку вредност и упркос чињеници да током те акције, како пише Зидојче цајтунг, нису пронађени никакви нови докази.

"Правосуђе у Баварској показало је осталим немачким покрајинама како се то ради. Оно је демонстрирало да је прошло време обзира према црквама када се ради о сумњи на тешка сексуална кривична дела. Цркве нису држава у држави, немају никаква посебна права и морају се третирати као и свако други", закључио је Шилер.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво