Читај ми!

Број страдалих у Турској и Сирији премашио 50.000, Анкара забрањује отпуштања

Број погинулих у разорним земљотресима који су погодили Турску и Сирију, премашио је 50.000. Повређено је преко 125.000 људи.

Број погинулих у два снажна земљотреса, која су 6. фебруара погодила југоисток Турске, порастао је на 42.310, саопштила је турска Агенција за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама (АФАД).

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је током посете погођеним провинцијама да је око 115.000 људи повређено у земљотресима, а да је 458.000 зграда уништено.

Према турској Агенцији за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама (АФАД), регистровано је 7.184 накнадних потреса од првог снажног земљотреса 6. фебруара.

Број погинулих у Сирији премашио 8.500

Број погинулих у земљотресу у Сирији премашио је 8.500, саопштио је директор СЗО за хитне случајеве у региону источног Медитерана Рик Бренан.

Према званичницима СЗО, број умрлих и даље расте. Према последњим извештајима, на територији под контролом владе живот је изгубило око 4.000 људи, док је око 2.500 повређено. Број погинулих на северозападу Сирије је око 4.500, а повређено је 7.500 људи.

Снажни земљотреси, јачине 7,7 и 7,6 јединица Рихтерове скале погодили су Турску и Сирију 6. фебруара, погинуло је више од 50.000 људи. Само две недеље касније два снажна земљотреса, јачине 6,4 и 5,8 јединица по Рихтеру погодила су турску покрајину Хатај, а како су јавили локални медији, у тим земљотресима је у Турској и Сирији погинуло најмање 11 људи.

Потреси се осетили у Египту, Израелу, Кипру, Либану и Сирији.

Турска забрањује отпуштања

Турска је у покренула привремену шему подршке зарадама и забранила отпуштања у 10 градова како би заштитила раднике и предузећа од финансијских последица огромних земљотреса који су погодили југ земље раније овог месеца.

Ови потези су део корака турске владе да се минимизира економски утицај најгорег земљотреса у Турској у модерној историји који је оставио десетине хиљада мртвих.

Послодавци чија су радна места била "тешко или умерено оштећена" имали би користи од подршке да делимично покрију плате радника којима је скраћено радно време, објавио је Службени гласник земље у среду.

Забрана отпуштања уведена је и у 10 провинција погођених земљотресом обухваћених ванредним стањем.

Турски парламент увео је ванредно стање на три месеца 7. фебруара, на захтев председника Тајипа Ердогана.

Пословне групе и економисти кажу да би земљотрес могао коштати Анкару и до 100 милијарди долара за обнову стамбених објеката и инфраструктуре, и смањити један до два процентна поена економског раста ове године.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво