Читај ми!

Катастрофални земљотрес у Турској одразиће се на ментално стање нације – упозоравају стручњаци

Незамислива разарања и несреће које су погодиле грађане Турске и Сирије - они који су преживели - неће моћи дуго да забораве и да се опораве. Стручњаци упозоравају да ће се све то озбиљно одразити на ментално здравље.

Рушевине на све стране, изгубљени људски животи и нестали домови - годинама грађени. Они који су спасени сатима и данима су под рушевинама чекали помоћ.

"Изгубили су будућност, већина се осећа беспомоћно и уколико немају адекватну подршку од заједнице они ће се осећати беспомоћно и доћи ће и до анксиозности, пострауматског стресног синдрома, депресивности, а све те ствари не утичу само на ментално здравље, него утичу и на њихово физичко здравље. Оно што ми можемо да урадимо,а то је да обезбедимо сигурност, склоништа, да пружимо психолошку прву помоћ", рекла је Наташа Тодоровић, стручни сарадник за здравствену делатност у Црвеном крсту Србије.

Да ће разорни земљотреси утицати и на ментално здравље упозорава и Светска здравствена организација.

"Изласком из акутне фазе, биће све већа потреба за психолошком подршком. Ова катастрофа имаће дуготрајан ефекат, људи тек сада схватају шта им се десило. Преговарамо о тренингу саветника да организују психолошке сервисе и дођу до грађана у погођеним подручјима", рекао је др Батир Бердикличев из Канцеларије СЗО за Европу.

Многи малишани су остали без породице, пријатеља, школе. Дечју сигурност заменила је неизвесност.

"Видимо велику конфузију, проблеме са спавањем, комуникацијом. Имаће фобије и осећаће се несигурно унутар зграда, више ће бринути због земљотреса када су сами или када су у мраку, када чују буку то би могло да им одвлачи пажњу. Уницеф сарађује са турском владом и радимо на томе да се пружи психосоцијална подршка деци, која ће бити дуготрајна", рекао је Џејмс Греј из Уницефа у Турској.

Број страдале и повређене деце током потреса још није познат. Уницеф упозорава да чак 4,6 милиона деце живи у провинцијама у Турској које су погођене земљотресима, а у Сирији више од 2,5 милиона.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво