Читај ми!

Виктор Лазић сведочи из Адане: На моје очи извлаче мртве, из рушевина дозивају преживели

Књижевник и адвокат, оснивач удружења "Адлигат“ Виктор Лазић затекао се у Турској, коју је погодио разарајући земљотрес. За РТС уз видео-материјал сведочи о размерама катастрофе.

Виктор Лазић налази се у граду Адани и камером је забележио катастрофалне последице земљотреса.

У рушевини једне стамбене зграде у Адани спасиоци су утврдили да чују глас једне девојчице. Виктор Лазић је сведочио потрази спасилаца за њом.

"Покушавали су да утврде из ког дела шута њен глас долази, покушавали су да пробију тунел. У међувремену су извукли два тела која су на моје очи поред мене пронели даље, а глас девојчице су час чули, час су га губили. Тренутно је промењен у потпуности начин претраге. Дошао је шпански спасилачки тим који је, чини се, доста уозбиљио претрагу, иако делује да овде никога нема, заправо су пустили специјално обучене псе да трагају за девојчицом и можда за још неким преживелим", рекао је Виктор Лазић.

Спасилачке екипе су на терену и покушавају да извуку преживеле. Лазић је рекао да су шпански спасиови успели да успоставе контакт са човеком који се налази у рушевинама и покушавају да дођу до њега.

"На овом месту била је зграда од 14 спратова која се срушила као кула од карата. Велики број људи је остао затрпан у рушевинама зграде. Направљено је стотинак шатора за преживеле који чекају вести о својим најмилијима", рекао је Лазић. 

Лазић је рекао да се могу видети потресне сцене јер спасиоци извлаче лична документа људи који су вероватно настрадали, играчке, књиге, а станари долазе и претражују те предмете. 

"Заиста је тешко бити на овом месту данас", каже Лазић. 

Према најновијим подацима, више од 5.000 особа је погинуло у разорном земљотресу који је погодио Турску и Сирију. Готово 24.000 људи је повређено.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво