Читај ми!

У Италији сваког дана нестане 35 малолетника

Најновији извештај Владиног комесаријата за нестала лица у Италији показује да је у првих шест месеци 2022. године у тој земљи нестајало 35 малолетника сваког дана. О драматичној ситуацији сведочи и број од 9.599 особа свих доба које су нестале за шест месеци, просечно 53 дневно. Ради се пре свегa о особама мушког пола, њих 74 одсто. Готово половина несталих је пронађена, док се о њих 52 одсто не зна ништа.

У већини случајева нестанака деце ради се о добровољном удаљавању. У 82 одсто реч је о особама са когнитивним дефицитом, које су жртве отмице или су одузете од једног родитеља.

Од јануара до јуна прошле године нестало је 6.312 малолетника, две трећине од укупног броја несталих лица. Седамдесет одсто су малолетни мигранти без пратње, а преосталих 30 одсто су држављани Италије.

И док се пронађе 70 одсто Италијана, када је реч о несталим малолетним странцима, уђе се у траг у свега 30 одсто случајева.

Kада су у питању италијански малолетници, они нестају због свађа са родитељима, проблема са дрогом, понижавања преко друштвених мрежа, упознавања преко интернета и слично.

Не тако ретко они су жртве сукоба родитеља који преко њих решавају несугласице. Одводећи их од једног од супружника, губи им се сваки траг.

Деца жртве троговаца робљем и педофила

Елиза Пока Таска, портпарол Удружења "Нестала Пенелопе" каже да највећи број малолетника бежи од рата, у овом тренутку из Украјине и да нестају јер их отимају како би послужили за проституцију, педофилију, порнографију, трговину органима и рада на црно.

Дешава се и да родитељ који није италијанске националности, једноставно одузме дете од другог родитеља и побегне са њим у земљу у којој су рођени. На тај начин је из Италије одведено 400 деце, а на нивоу Европске уније око 1.800.

Андреа Kантадори из Kомесаријата за нестала лица који се све више служи и модерним технологијама у потрагама, изјавио је да се у мртвачницама налази велики број неидентификованих малолетника. Званично се ради о 973 неидентификоване особе, а по подацима часописа Затворске полиције, тај број је 2.000.

Комесаријат за нестала лица сарађује са полицијом, локалним удружењима, ватрогасцима и волонтерима.

Из свих тих разлога потребно је да постоји координација и сарадња на европском нивоу која ће помоћи у заједничкој потрази ове деце. Полиција препоручује да се родитељи и родбина моментално обрате полицији јер су први моменти након нестанка детета одлучујући.

Полцијска апликација и систем јавног узбуњивања

У Италији се позива број 112 или на европском нивоу активан 116000 који је уведен захваљујући протоколу Министарства унутрашњих послова и "плавог телефона" као и  полицијске апликације YоuPol.

Од првог јануара 2022. до 30. априла, нa број 116000 могао се пријавити нестанак малолетника. За тај период било их је 29, од тога осам услед рата, а два због миграција кроз Италију.

У Европи, од децембра 2018. постоји директива која налаже свим земљама чланицама Уније да усвоје ефикасан систем јавног аларма.

У Италији постоји тзв. Ит-алерт (it-alert.it/it/) који је нови систем јавног аларма за директно информисање грађана.

Постоје и системи СОС алерта приватних компанија попут Гугл мапа. У Европској унији постоји Амбер алерт (amberalert.eu) који још није активан у Италији.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво