Читај ми!

Ирански режисер Џафар Панахи пуштен из затвора после штрајка глађу

Награђивани режисер, који је ухапшен у јулу, пуштен је из затвора Евин у Техерану после штрајка глађу. Пуштен је привремено, уз кауцију.

Привремено ослобађање прослављеног иранског редитеља Џафара Панахија "два дана после почетка штрајка глађу" из затвора Евин у Техерану, потврдила је америчка невладина организација Центар за људска права у Ирану, као и Панахијеве присталице и филмски сарадници.

За његово привремено пуштање на слободу заслужни су његова породица, адвокати, колеге и пријатељи.

Панахијево писмо о штрајку глађу 

Панахи је у писму које је његова породица објавила на друштвеним мрежама у среду, 1. фебруара, најавио да ће одбијати храну, пиће и лекове до пуштања на слободу. 

„Остаћу у овом стању све док мој леш не буде изнет из затвора", написао је он.

„Данас, као и многи људи заробљени у Ирану, немам другог избора сем да протестујем против овог нехуманог понашања највреднијим што имам - својим животом", рекао је Панахи. 

Он је најавио да ће штрајковати до пуштања на слободу у знак протеста против "незаконитог и нехуманог понашања правосудног и безбедносног апарата и заточења талаца" .

У притвору од прошлог јула

Вишеструко награђивани ирански режисер Панахи ухапшен је 11. јула прошле године, чак и пре него што је у септембру почео талас протеста који је потресао ирански режим. Прошлог месеца било је назнака да би правосуђе могло наложити његово пуштање, али је остао иза решетака у техеранском затвору Евин.

„То је изванредно, олакшање, потпуна радост. Хвала свима који су јуче показали јединство и солидарност, мобилисали се да помогну", рекла је за АФП његов француски дистрибутер Мишел Халберштат.

„Панахијева следећа борба је да се и званично призна поништење казне. Он је напољу, слободан је, а ово је већ сјајно", казала је Халберштат. 

Подсећамо, шездесетдвогодишњи режисер требало је да одслужи шестогодишњу казну изречену 2010. пошто је осуђен за пропаганду против власти. Али 15. октобра, Врховни суд је поништио осуђујућу пресуду и наложио поновно суђење, што је изазвало наду у његовом правном тиму да би Панахи могао бити ослобођен.

 
четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи