Читај ми!

На аустралијској новчаници од пет долара више неће бити британски монарх

Британски краљ Чарлс Трећи неће бити истакнут на аустралијској новчаници од пет долара након одлуке Централне банке да замени портрет краљице Елизабете Друге дизајном "који одаје почаст култури и историји првих Аустралијанаца".

Аустралијска влада подржала је одлуку, што је изазвало жестоку дебату.

Аустралијски опозициони лидер Питер Датон изјавио је да је премијер Ентони Албанез тај због кога краљ Чарлс неће бити на новчаници.

"Мислим да је то још један напад на наше системе, на наше друштво и наше институције", рекао је Датон.

Аустралијска монархистичка лига такође није одобрила одлуку и оптужила Албанезеа, који је дуго заговарао да Аустралија постане република, да "нарушава аустралијску демократију".

Председник лиге Филип Бенвел изјавио је да је "практично неокомунизам на делу".

Међутим, сенаторка аустралијске странке Зелених и жена Гунаи Лидија Торп назвала је промену "масовном победом за народе који су се борили за деколонизацију земље".

Торпова је раније предложила да на новчаници буде абориџински глумац и активиста Џек Чарлс, који је преминуо у септембру.

"Дугујемо њему и људима Првих нација да се сетимо краља Џека Чарлса и једном заувек окончамо украдену генерацију. Ујак Џек је одличан кандидат за новчаницу од пет долара", рекла је Торпова.

Аустралијски ризничар Џим Чалмерс рекао је новинарима да је промена новчанице од пет долара исправна одлука.

"Ово је добра прилика да се успостави добар баланс између монарха на новчићима и дизајна Првих нација на петици", изјавио је Чалмерс.

Председник Покрета Републике Аустралије Крег Фостер рекао је да Аустралијанци треба да себе виде само у националним симболима.

"Мислити да неизабрани краљ треба да буде на нашој валути уместо вођа и старешина Првих нација и еминентних Аустралијанаца више није оправдано у време када се говори истина", рекао је Фостер.

Према анкетама у октобру Сиднеј морнинг хералда, за краља Чарлса Трећег на новчаници од пет долара гласало је 34 одсто испитаника, док је 43 одсто гласало за то да на банкноти буде  Аустралијанац.

Након смрти краљице Елизабете Друге, поново је покренута дебата о томе да ли Аустралија треба да постане република. 

Аустралија је одржала референдум 1999. године на коме се гласало о том питању и на коме је  тај предлог одбијен.

Промена новчанице од пет долара долази пошто се очекује да ће Аустралија гласати на још једном референдуму до краја године – да призна прве нације у уставу и учврстити глас домородачког народа у парламенту о питањима политике која их се тичу.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво