Читај ми!

Аустралија, пронађена радиоактивна капсула Рио Тинта

Сићушна, али потенцијално смртоносна, радиоактивна капсула изгубљена током транспорта из камиона "Рио Тинта" пронађена је на путу између Њумена и Перта.

Министар за хитне случајеве Стивен Досон рекао је да је капсула пронађена јутрос око 50 километара јужно од града Њумена.

"Желим да нагласим да је ово изванредан резултат", рекао је Досон на конференцији за новинаре.

У капсули која је нестала негде у западној Аустралији налази се мала количина радиоактивног цезијума-137, који у случају контакта може изазвати озбиљне болести.

Капсулу је превозио камион од рудника северно од Њумена до источних предграђа Перта између 10. и 16. јануара, али њен губитак није пријављен дуже од недељу дана, преноси аустралијски Еј-Би-Си њуз.

Др Ендрју Робертсон, главни здравствени службеник Западне Аустралије и председавајући радиолошког савета упозорио је тада да би то могло бити негде између Перта и Пилбаре, области која се протеже на 1.400 километара.

Робертсон је рекао да је капсула изгубљена док је транспортована, између рудника северно од Њумана и Малаге, на североистоку Перта.

Капсула пречника шест и висине осам милиметара користи се у рударској опреми, али може довести до опасно високих доза радијације ако се њом погрешно рукује.

Цезијум-137 је супстанца која се обично користи у рударским операцијама.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи