Читај ми!

У Британској Колумбији више неће бити кажњавања за ношење мање количине дроге

У склопу борбе против предозирања наркотицима западна канадска провинција Британска Колумбија започела је трогодишњи пилот-програм. Људи који носе мале количине дроге - до 2,5 грама - хероина, метаамфетамина, екстазија или крек кокаина више неће бити кривично гоњени.

Четири године после легализације марихуане за личну употребу у Канади, ступа на снагу закон о декриминализацији тешких дрога за личну употребу. Засад у канадској провинцији Британска Колумбија.

Провинција Британска Колумбија је у епицентру канадске нарко-кризе не само по количини прокријумчарене дроге него и по броју предозираних.

Дрога је усмртила више од 32.000 људи у целој Канади од 2016. године, када је ова провинција прогласила ванредно стање у јавном здрављу, пренео је Ројтерс.

У време пандемије корона вируса дошло је до погоршања проблема. Пандемија је пореметила ланце набавке недозвољених дрога, као и услуге подршке, остављајући људе да се сами сналазе, користећи токсичније дроге.

Прелиминарни подаци које је провинција објавила данас, показују да су у 2022. години забележена 2.272 смртна случаја због сумње на токсичност илегалних дрога, што је други највећи годишњи број који је досад забележен, после 2021. године, у којој је било 34 смртна случаја више.

Канадска влада на челу са премијером Џастином Трудоом саопштила је у мају да ће дозволити Британској Колумбији да декриминализује дрогу као прво изузеће те врсте.

Тада је из савезне владе још саопштено да се очекује да ће непроцесуирањем особа које носе мале количине дроге, Британска Колумбија позабавити овим питањем као здравственим проблемом, а не кроз систем кривичног правосуђа.

Циљ изузећа је да се смањи стигма повезана са употребом супстанци и олакша људима да се обрате полицији и другим властима за упутства.

"Дуги низ година смо имали дефакто политику да не хапсимо људе због личног поседовања дроге, али ова промена значиће ређе заплене мањих количина дроге", рекао је портпарол Полицијске управе Ванкувера. Он је истакао да неће бити хапшења само за поседовање до 2,5 грама за личну употребу.

Друге канадске заједнице које се такође суочавају са порастом смртних случајева од предозирања дрогом пажљиво прате овај пилот-пројекат.

Многи здравствени стручњаци тврде да би декриминализација подстакла кориснике дрога да их користе у сигурнијим просторима где би им била обезбеђена и медицинска нега. 

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво