Читај ми!

Расте број жртава напада у Пакистану, погинуло 59, рањено 176 особа

Најмање 59 особа је погинуло, а још 176 је рањено у нападу бомбаша самоубице на џамију у Пакистану, саопштили су званичници.

Сидик Кан, полицијски званичник, саопштио је да је број погинулих у нападу на џамију у Пакистану, порастао на 59, а међу мртвима је и Нур-ул-Амин, који је предводио молитву.

Шеф полиције у Пешавару Ијаз Кан рекао је да је најмање 176 особа рањено, а оближња болница саопштила је да су многи од њих у критичном стању, што изазива забринутост да би број погинулих још могао да расте.

"Био је то самоубилачки бомбашки напад. Најмање 59 људи је убијено, а 176 рањено од којих су многи у критичном стању, рекао је Кан.

Полицијски званичници су саопштили да се део џамије урушио, те да спасиоци покушавају да дођу до верника који су заробљени под рушевинама.

"Не можемо рећи колико их је још под рушевинама", рекао је гувернер провинције Хаџи Гулам Али.

Већина погинулих и рањених полицајци

Како се наводи, већина погинулих и рањених су полицајци, јер је џамија део комплекса који се користи и као седиште градске полиције. Полицијски комплекс се налази у зони високе безбедности у Пешавару, заједно са неколико владиних зграда и није јасно како је бомбаш успео да уђе непримећено у зону.

Сведоци су описали хаотичне сцене док су се полиција и спасиоци борили да рањене одвезу у болнице.

"Током моллитве дошло је до велике експлозије. Нисмо могли да схватимо шта се десило јер је прасак био заглушујући. Избацио ме је са терасе. Зидови и кров су пали на мене. Богу хвала, он ме је спасао," рекао је новинарима Муштак Кан, повређени полицајац.

Пробијен елитни безбедносни кордон

У току је истрага о томе како је нападач пробио тако елитни безбедносни кордон и да ли је било помоћи изнутра.

Полиција је саопштила да је нападач изгледа прошао кроз неколико барикада на којима су радиле снаге безбедности како би ушао у комплекс "црвене зоне" у којем се налазе полицијске и антитерористичке канцеларије.

"Пронашли смо трагове експлозива", рекао је Кан новинарима, додајући да је очигледно дошло до безбедносног пропуста пошто је бомбаш прошао зону високе безбедности.

Шариф: Ово је напад на Пакистан  

Пакистански премијер Шехбаз Шариф осудио је напад и наложио властима да обезбеде најбољу могућу здравствену негу рањенима.

"Ово је ништа мање него напад на Пакистан. Нацију је преплавио дубок осећај туге. Нема сумње да је тероризам наш највећи изазов за националну безбедност", рекао је Шариф.

Он је обећао да ће бити покренута акција против одговорних.

Бомбаш самоубица разнио се у понедељак у препуној џамији у високо утврђеном безбедносном комплексу у Пакистану, убивши 59 особа, што је последњи напад исламистичких милитаната који су поново напали полицију у нестабилној земљи. 

Пешавар, који се налази на ивици пакистанских племенских округа који се граниче са Авганистаном под влашћу талибана, често је на мети исламистичких милитантних група, укључујући Исламску државу и пакистанске талибане.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво