Читај ми!

Бивши генерал Петр Павел нови председник Чешке

Некадашњи генерал Петр Павел победио је у другом кругу председничких избора у Чешкој бившег премијера Андреја Бабиша. Павел је освојио 58 одсто гласова.

Независни кандидат, бивши генерал, Петр Павел победио је на председничким изборима у Чешкој. Како преноси Ројтерс, Павел је своју кампању заснивао на подршци НАТО-у и Европској унији, као и слању помоћи Украјини.

"Вредности попут истине, достојанства, поштовања и понизности су победиле. Убеђен сам да ће ове вредности делити огромна већина нас, вреди покушавати направити их делом наших живота и вратити их у Прашки дворац и нашу политику", навео је Павел у победничком говору. 

Павел је захвалио гласачима на подршци, али и свима који су изашли да гласају. 

Павелов противкандидат Андреј Бабиш, бивши шеф чешке владе, признао је пораз на изборима. 

"Волео бих да он буде председник свих грађана Чешке Републике, да види њихове проблеме и да се бори за интересе Чешке Републике. Волео бих да много захвалим нашим гласачима", рекао је Бабиш. 

На основу резултата са 87,5 одсто бирачких места, Павел је, у односу на бившег премијера Андреја Бабиша, у предности са 54,9 одсто гласова.

Чешки премијер Петр Фијала честитао је Павелу на победи, пренео је Ројтерс.

Први круг избора за наследника Милоша Земана одржан је 14. и 15. јануара – бирало се између осам кандидата, тесну победу тада је однео Павел, а довољно гласова за други круг освојио је и Бабиш.

Истраживања јавног мњења давала су Павелу предност у односу на Бабиша у другом кругу, пошто се очекивало да ће он вероватно привући више људи који су у првом кругу гласали за шест кандидата који су изгубили трку за председника. 

Победник ће бити четврти председник Чешке, од самосталности земље 1993. године, након двоструког мандата Милоша Земана.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво