Читај ми!

Ђорђа Мелони: Нова визија Западног Балкана треба да буде приоритет за ЕУ, Италија за веће присуство у региону

У Трсту се одржава Национална конференција под називом "Италија и Западни Балкан: Раст и интеграције", која је посвећена стратегији Италије према овом региону. Посебан осврт је на економској сарадњи. Циљ ове владе је веће присуство Италије на Балкану, поручује премијерка Ђорђа Мелони. Шеф дипломатије Антонио Тајани поручује да је стабилност региона од фундаменталног значаја, те да се Италија залаже за бржи улазак земаља Западног Балкана у ЕУ.

На Националној конференција "Италија и Западни Балкан: Раст и интеграције" представљени су циљеви, инструменти, прилике система Италија према региону Западног Балкана.

Овај скуп у Трсту посвећен је стратегији Италије према региону који укључује Србију, Црну Гору, Северну Македонију, Албанију, Босну и Херцеговину, као и Косово чију самопроглашену независност Италија признаје. Посебан осврт је на економској сарадњи, улогу предузетничког и производног система Италије, као и свих система подршке и економске интернационализације.

"Европска унија треба да развије нову визију према Западном Балкану као приоритет", рекла је премијерка Италије Ђорђа Мелони у свом обраћању на отварању конференције преко видео-линка.

"Циљ ове владе јесте веће присуство Италије на Балкану, јер је то оно што од нас очекују сви наши пријатељи из тог региона у коме ми имамо важну улогу, али морамо да инвестирамо у нове стратешке секторе", додала је Ђорђа Мелони.

Министар иностраних послова Италије Антонио Тајани изјавио је да данашња конференција служи да се удруже разне снаге Италије у различитим секторима, од предузетничког до политичког, под благословом Европске уније, не би ли присуство земље било много израженије у региону који треба да постане део тржишта ЕУ.

"Ми смо за то да се све то убрза, приступање земаља Западног Балкана ЕУ", рекао је министар Тајани.

Стабилност региона фундаментална

Шеф дипломатије наглашава да је стабилност овог региона фундаментална.

"Фундаментална је стабилност тог региона јер преко Балкана прелазе и мигранти из Турске и јако је важно избећи илегалну миграцију. Стабилност значи и економски раст, као и присуство италијанских фирми на том подручју. Са министром Кросетијем смо већ били у Србији и на Косову* не бисмо ли олакшали дијалог између ове две земље. Мислим да може доћи до конструктивног решења захваљујући и присуству наших војника", каже Тајани.

Додао је и да Италија жели Балкан у Европи, а то значи да морају да се повећају инвестиције.

"Да земља буде више присутна и на политичком плану, јер није само Русија заинтересована за Балкан, већ и многе друге земље", каже министар.

Из тог разлога, напомиње, Италија и Европа морају бити више присутни у региону.

И европски комесар за проширење Уније Оливер Вархељи изјавио је да ће бити доста посла и да је потребно веће присуство Италије на Балкану.

Подсекретарка за економију Сандра Савино изјавила је да је Италија један од најважнијих тржишних партнера у региону, те да је потребно да се повећа трговинска размена, као и да се увећају инвестиције не би ли се развила локална економија и отворила нова радна места.

"Потребно је повећати економску кооперацију и преко програма формације и подршке фирмама. Италија има јаке економске везе са Албанијом, Босном и Херцеговином, Косовом*, Северном Македонијом и Србијом, и ту лежи пуно прилика за италијанске фирме у сектору енергије, транспорта, грађевине, иновација и истраживачког рада", рекла је Сандра Савино.

Гори: Пронаћи нове секторе за инвестирање 

Италијански амбасадор у Србији Лука Гори изјавио је за италијанске медије да је у Србији присутно 1.200 италијанских фирми са четири милијарде евра размене, те да 5.000 српских радника ради у италијанским фирмама. Додао је да је Италија друга инвеститорска земља у Србији после Немачке, као и најважнији економски партнер Србије.

"Но, то није довољно јер морамо да пратимо трендове као и приоритете српске владе попут агрикултуре", рекао је амбасадор Гори истичући да ће управо овим темама бити посвећен Бизнис форум који ће 21. марта бити одржан у Београду.

Потребно је, напомиње, видети који су то нови сектори у које Италија може да инвестира.

Гори је подсетио и на Међународни сајам агрикултуре у Новом Саду који ће се одржати у мају и на којем ће Италија бити партнер.

Што се тиче "Досијеа Србија – Косово*", амбасадор Гори је изјавио, како преноси агенција Анса, да је Европа предложила нормализацију, те да се председник Вучић јуче обратио нацији врло важним речима, па се, како каже, он нада да ће све стране да се понашају одговорно, те да ће на тај начин доћи до нове стабилности у региону што би пружило базу за нови економски просперитет.

Националну конференцију промовисало је Министарство иностраних послова и међународне кооперације, у сарадњи са Министарством економије и финансија и Aгенцијом ИЦЕ.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво