Читај ми!

Сваки пети грађанин Сједињених Држава код куће не говори енглески

Према најновијим подацима из децембра прошле године скоро 68 милиона људи у САД или сваки пети грађанин Америке код куће говори језик који није енглески. Други језик у Америци је пре свих - шпански, а следе кинески, филипински и вијетнамски.

Последњи подаци из Бироа за попис становништва о употреби језика који нису енглески у Сједињеним Државама још једном је потврдио стару тезу да је Америка разнолика земља.

Према најновијим подацима из децембра прошле године скоро 68 милиона људи у САД или сваки пети грађанин Америке код куће говори језик који није енглески, преноси Глас Америке.

Тај број је утростручен од 1980. када је 23 милиона људи који живе у Америци говорило код куће неки други језик. Други језик у Америци је пре свих - шпански, а следе кинески, филипински и вијетнамски.

Нема сумње да ће овакав тренд и надаље бити у порасту, на неки начин захваљујући и пандемији коронавируса у којој је безмало цео свет у неком тренутку кризе био закључан, приморан да остане код куће.

Овај период је забележен и као време бујања онлајн платформи за учење али и онлајн школа језика.

Родитељи су, из потребе да својој деци „испуне дан" кад су већ углавном код куће, одлучили да их упишу у онлајн школе матерњих језика, тј. језика њиховог порекла.

Тако су деца, али и унуци и праунуци досељеника у САД почели да уче језике својих предака, и то је тренд који је забележен свуда у свету.

Други језик у Сједињеним Државама је и даље, неприкосновено, шпански. Шпански говори више од 41 милион људи, а то је 12 пута више од осталих најчешће коришћених других језика у америчким породицама.

Хиспаноамериканци су, притом и највећа мањинска група у САД. Занимљиво је да је више од половине њих, или 55 одсто, рођено у Сједињеним Државама, па су рођењем стекли држављанство САД што је и њима и осталим мањинама у САД намерио да укине бивши председник Доналд Трамп 2018. године.  Генерације Хиспаноамериканаца држављанство које су стекли рођењем или на други начин не спречава да код куће говоре шпански.

Иако данас више људи него икада у Сједињеним Државама говори други језик код куће, Биро за попис становништва извештава да је број људи који код куће говоре само енглески такође порастао - за око 25 одсто - са 187 милиона у 1980. на 241 милион становника САД у 2019. години.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара