Читај ми!

Поверљива документа пронађена у бившој Бајденовој канцеларији

Америчко Министарство правде испитује поверљива документа која су пронађена у бившој канцеларији Џозефа Бајдена, док је био потпредседник земље, саопштила је Бела кућа.

Документа пронађена у бившој канцеларији Џозефа Бајдена, који датирају из времена када је био потпредседник САД, пронашли су његови лични адвокати 2. новембра, када су паковали досије у "Центру Пен Бајден" у Вашингтону, саопштила је Бела кућа.

Додаје да је канцеларија Беле куће обавестила Националну управу за архиве и евиденцију истог дана када су документа пронађена "у закључаном орману" и да их је агенција преузела следећег јутра. 

Званичници нису прецизно описали о коликом се броју докумената радило, какве информације садрже, а није наведен ни степен њихове класификације и поверљивости.  

ФБИ је укључен у истрагу, а амерички државни тужилац Мерик Гарланд замољен је да прегледа документе, преноси Си-Би-Ес њуз.

Бајденов специјални саветник, Ричард Заубер, навео је у изјави за Си-Би-Ес њуз да су документе открили непосредно пре избора за Конгрес адвокати америчког председника који су рашчишћавали канцеларијски простор.

Откриће није било одговор ни на један претходни захтев из архиве, а није било назнака да су се Бајден или његов тим опирали напорима да поврате било какве осетљиве документе.

У саопштењу Беле куће се наводи да "сарађује" са одељењем, али није објашњено зашто је Бајденов тим чекао више од два месеца да објави откриће докумената.

Истрага, према речима двоје људи упознатих са овим питањем, има за циљ да помогне државном тужиоцу Мерику Б. Гарланду да одлучи да ли да именује специјалног браниоца, попут оног који истражује гомилање осетљивих докумената бившег председника Доналда Трампа и њиховог невраћања, на шта је обавезан по силаску са функције.

Џозеф Бајден је повремено користио канцеларију у центру од средине 2017. до почетка председничке кампање 2020. године, а адвокати су је паковали у припремама да напусте простор. 

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво