Читај ми!

Британско државно здравство на коленима, пред владом ребус – како наћи новац

Судбина британског државног здравства је у рукама владе Ришија Сунака. Две године неуморног рада без адекватне зараде током пандемије и све веће здравствене администрације довеле су до блокаде овог сектора. На листама чекања на медицинске интервенције је око четири милиона грађана. Ако повећање плата не буде договорено наредне недеље, следе нови штрајкови и нови ризици за пацијенте.

Државно здравство на коленима

Пандемијски лидер, британско државно здравство је на постпандемијским коленима.

На специјалистичке прегледе и операције чека се и до две године, а у последње време на пријем у болницу и по неколико десетина сати због чега, процењују хитне службе, недељно непотребно умре око три стотине људи.

"Чекао сам 16 сати и 45 минута. Морао сам. Одазвали су се на други позив само зато што моја супруга није показивала знаке живота. Сто посто сам уверен да би преживела да су до ње стигли у року од шест сати", гневно каже удовац Мајкл Симсон.

Доктор Омар Нафуси, шеф смене ургентног центра Краљевске болнице у Баркширу, истиче да је ово увек најтежи део године за здравство.

"Сваке године је све теже и нешто мора да се промени, јер ми више овако не можемо", упозорава он.

"Државно здравство се руши. Влада ништа не предузима, јер не улаже у људе", сматра председница синдиката Уносон Кристин Мекена.

Медицинске сестре и особље хитне помоћи штрајковали су у децембру и најављују нове штрајкове за другу половину јануара.

"На почетку је много људи подржавало штрајкове, али пошто влада одуговлачи преговоре, и штрајкови се настављају, расположење према њима постаје негативно и то ме прилично брине", каже адвокат Џејмс Пајпер.

Министар не попушта пред захтевима да се повећају плате

Министар здравља Стив Баркли није попустио ни за педаљ пред захтевима да се плате, већ увећане за 4,75 одсто, додатно повећају.

Умешао се премијер, који је у суботу цео дан разговарао са представницима здравства.

"Са свих састанака изашао сам са обновљеним осећајем уверења и оптимизма да можемо да изађемо на крај с тим проблемом. Уврстио сам га међу пет приоритета у мом обраћању нацији раније ове недеље. Желим да народ зна да је ово за мене приоритет", тврди британски премијер Риши Сунак.

Опрезни оптимизам

Сунаков јутрошњи интервју Би-Би-Сију, опрезно су поздравили синдикати медицинских радника.

Пред владом је ребус како наћи новац за здравство, а не поспешити инфлацију.

Професор Фил Банфилд, председник британске Лекарске коморе, сматра да "ситуација убрзано прераста у ванредно стање на нивоу целе државе".

Сви се слажу да решење није у новцу, већ у дубоким коренитим променама, дебирократизацији и визији, којих тренутно нема.

За то време грађани се деле на оне који могу и оне који не могу да плате приватног лекара и себи тиме често спасу живот.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи