Ерупција вулкана у Пацифику

Прорадио подводни вулкан недалеко од главног града острва Тонго, источно од Новог Зеланда. Нема опасности по становништво, тврде званичници. Тим за ванредне ситуације утврђује да ли има опасности од нових ерупција.

Подводни вулкан еруптирао је недалеко од главног града острвске државе Тонго, а у ваздух се подигао облак паре и дима висок неколико стотина метара.

Према речима становника, ерупција вулкана је била очекивана, јер како кажу, дим и пепео су видели још у понедељак ујутру, након неколико јачих земљотреса који су имали епицентар у мору, али су се осећали и у главном граду Нукулофа.

Након ерупције вулкана, ветрови су нанели велике количине пепела и дима на јужна острва.

Полицијски званичник острва Тонго Таниел Фалету рекао је да нема опасности по становнике и животну средину.

Полиција чека експертизу владиног тима за кризне ситуације, који су већ на терену и утврђују да ли постоји даља опасност по становнике, животну средину и имовину.

Ерупција вулкана није ништа необично за ово подручје и очекивана је у сваком тренутку, рекла је Келети Мафи, главни геолог тог пацифичког острва.

На око 10 километара од југозападне обале главног острва Тонгатапу где је еруптирао вулкан, налази се још 36 вулкана који за сада нису активни, тврде геолози.

Научници кажу да је ово последица земљотреса јачине 4,4 степени Рихтерове скале, који се догодио прошле седмице на око 35 километара од главног града Нукуалофе, на дубини од скоро 150 километара.

После ерупције у истом подручју 2002. године у мору се накратко појавило мало вулканско острво. Званичници кажу да је нова ерупција јача од тадашње.

Тонга се налази на око 2.000 километара североисточно од Новог Зеланда, у области "пацифичког прстена", која је позната по израженој вулканској активности.

Архипелаг се простире се на више од 800 километара изразито разуђене обале коју чини 170 оства од којих је свега једна трећина насељена.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво