Читај ми!

Преминуо Бенедикт XVI, једини папа који се пензионисао

У Ватикану је у 95. години преминуо папа емеритус Бенедикт XVI, саопштила је Католичка црква. Бенедикт XVI био је папа од 2005. до 2013. године када се на лични захтев повукао. Сахрана папе Бенедикта биће одржана на Тргу Светог Петра у четвртак, 5. јануара, а предводиће је папа Фрања. Тело папе емеритуса биће изложено од понедељка у Базилици Светог Петра.

"Са тугом вас обавештавам да је папа емеритус Бенедикт XVI, преминуо у 9.34 у манастиру Мајке Цркве (Mater Ecclesiae) у Ватикану", навео је портпарол Ватикана у писаној изјави.

Ватикан наводи и да ће његово тело бити положено у базилици Светог Петра у понедељак, преноси Ројтерс.

Папа Бенедикт је први папа који се одрекао функције откако је Гргур XII био приморан да поднесе оставку 1415. године, како би окончао поделу унутар Католичке цркве познату и као Западна шизма. Уједно је и био први папа који је добровољно поднео оставку од Целестина V 1294. године.

Папа Фрања је претходно на аудијенцији у Ватикану позвао на "посебну молитву" за 95-годишњег папу емеритуса.

"Замолимо Господа да утеши онога који ћутке подржава Цркву и да га подржи у сведочењу љубави према Цркви до краја", рекао је поглавар Католичке цркве.

Кардинал Герхард Лудвиг Милер је за Божић нагласио да је Бенедикт још увек ментално способан. 

"Мислим да му је, упркос немоћи од 95 година, добро. Он је будан и духовно спреман да се појави пред својим божанским судијом у сваком тренутку", рекао је Милер.

Деценију у пензији

Откако је поднео оставку на папску функцију, Бенедикт је живео повучено у Ватикану. Био је поглавар Католичке цркве од 2005. до 2013. године.

Јозеф Рацингер је рођен 16. априла 1927. у Баварској. Током Другог светског рата служио је као помоћник свештеника у ваздухопловству, након чега је студирао теологију и филозофију у Минхену и Фрајзингу и рукоположен је за свештеника 1951. године.

Радио је као професор догматике и фундаменталне теологије у Фрајзингу, Бону, Минстеру, Тибингену и Регензбургу, а потом је постао надбискуп Минхена 1977. године.

Скоро 25 година, као кардинал Јозеф Рацингер, био је шеф ватиканске доктринарне канцеларије, познат као Конгрегација за доктрину вере под папом Јованом Павлом II, а 2005. постао је његов наследник.

Након осам година као понтифeкс, он је поднео оставку на папску функцију, што је до тада било незамисливо.

Бенедикт је најавио своју намеру да поднесе оставку 11. фебруара 2013. са образложењем да више нема физичку и душевну снагу за вођење Цркве.

Бенедикт је био и први папа који се лично састао са жртвама које су злостављали католички свештеници.

Међутим, недавно је оптужен за грешке у поступању са напасницима у Католичкој цркви кроз објављивање стручног мишљења о томе како се носити са случајевима злостављања у Минхенској надбискупији.

У кратком писму објављеном 8. фебруара, емеритус папа Бенедикт XVI даје одговор на извештај о сексуалном злостављању у Минхенској надбискупији у Немачкој, укључујући и неколико година колико је тамо био надбискуп.

Оно је такође укључивало кратку напомену о Бенедиктовој припреми за смрт.

"Ускоро ћу се наћи пред коначним судијом живота. Иако, када се осврнем на свој дуги живот, могу имати велики разлог за страх и немир, ипак сам расположен, јер се чврсто уздам да је Господ не само праведни судија, већ и пријатељ и брат који је већ патио због мојих недостатака, па је тако и мој адвокат, мој Параклет. У светлу судњег часа, благодат да будем хришћанин постаје ми све јаснија. Даје ми знање, и заиста пријатељство, са судијом мог живота, и тако ми омогућава да самоуверено прођем кроз мрачна врата смрти. С тим у вези, стално се подсећам на оно што нам Јован говори на почетку Апокалипсе: он види Сина човечијег у свој његовој величини и пада пред његове ноге као мртав. Ипак, Он, стављајући на њега своју десну руку, каже: ‘Не бој се! То сам ја…’", написао је тада Бенедикт.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво