Читај ми!

У зоо-врту у Шведској убијене четири шимпанзе, једна од њих била сликар

У зоолошком врту Фурувикспаркен у Јевлеу у Шведској убијене су четири шимпанзе које су у среду побегле из свог ограђеног простора. Међу убијеним шимпанзама је и Сантино, који је био познат по својим сликама. Полиција је сачинила записник о условима смештаја шимпанзи, а из управе зоолошког врта је речено да је ватрено оружје коришћено из безбедносних разлога.

Четири шимпанзе које су у среду побегле из ограђеног простора у зоолошком врту Фурувикспаркен у Јевлеу у централном делу Шведске су устрељене, пренео је шведски јавни сервис СВТ.

Шимпанзе су побегле из простора који је намењен њима и кретале су се по остатку зоолошког врта, а особље је због безбедности морало да се закључа. 

Полиција је послала велики број патрола и укључила се у потрагу за животињама својим дроновима. Врт је од среде затворен за посетиоце, а ни новинарима који су извештавали није било дозвољено да се приближавају улазу у зоолошки врт.

Управа зоолошког врта позвала је своје стрелце који су јуче убили две шимпанзе, а јутрос је потврђено да су убијене још две шимпанзе. Међу убијенима је и Сантино, који је широм Шведске био познат по својим сликама.

Преостале три шимпанзе су изашле из својих просторија, али нису напуштале ограђени простор. Из зоолошког врта су јутрос потврдили да су се преостале шимпанзе вратиле у простор који им је намењен.

Из управе зоолошког врта саопштено је да су стрелци морали да буду позвани из безбедносних разлога. Ветеринар Бенгт Рокен рекао је за СВТ да стрелице за омамљивање у ситуацији попут ове, не би биле ефикасне, пошто би шимпанзе могле лако да их уклоне.

"Шимпанзе су интелигентне животиње и ако осете претњу од људи који имају омамљиваче, крију се. Када вас једном уоче, неће скидати поглед са вас, а ако успете да их погодите, муњевито ће уклонити стрелу", рекао је Рокен.

Полиција је саопштила да је сачинила записник и да ће истражити да ли је било кршења закона о заштити животиња у погледу чувања шимпанзи и њиховог ограђивања, а организације за заштиту животиња су критиковале потезе зоолошког врта. 

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се