Читај ми!

Немачка – чекајући други талас хапшења, самострели и "команда за заштиту домовине"

Немачке власти очекују даља хапшења и рације у наредним данима у вези са екстремно десничарском групом за коју тужиоци кажу да је спремала насилно рушење државног поретка и постављање бившег члана немачке краљевске породице за националног вођу.

Георг Мајер, министар унутрашњих послова немачкe државe Тирингије, изјавио је за Дојчландфунк да на основу његовог искуства, обично постоји други талас хапшења.

Група од 25 завереника предвођена принцом Хајнрихом XIII Ројсом, приведена је у рацијама за које Мајер каже да су без преседана. У хапшењима је учествовало 3.000 припадника безбедносних служби.

Холгер Муенх, шеф федералне полиције, рекао је за АРД да број осумњичених сада износи 54 и да би тај број могао даље да расте.

"Идентификовали смо још људи за које, ипак, нисмо сигурни какав је њихов статус у вези са овом групом", рекао је Муенх.

Полиција је у рацијама у среду пронашла заштитне прслуке, самостреле, пушке и муницију, рекао је Муенх, као и планове за изградњу "команде за заштиту домовине" и доказе о регрутовању.

"Имамо опасну мешавину људи који прате ирационална убеђења, једни са много новца, други који поседују оружје и план за покретање напада и ширење структуре", рекао је Муенх.

Мајер је оптужио крајње десничарску странку АФД да је постала "интерфејс" за десничарске екстремисте и ширење онога што је назвао фантазијама о рушењу државе.

"Људи су уплашени, а АфД то користи и нуди једноставна решења", рекао је Мајер.

АфД је у саопштењу осудио екстремно десничарске групе и изразио поверење у способност власти да брзо и потпуно разјасни ситуацију, преноси Ројтерс.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво