Читај ми!

Вођа полигамне групе у Аризони имао 20 жена, већином малолетних

Семјуел Бејтман, вођа мале полигамне групе у близини границе између савезних америчких држава Аризоне и Јуте, који је у августу ухапшен, имао је најмање 20 жена, већином малолетних, показују нови документи федералног суда, објавио је АП.

Нови документи федералног суда показују и да је Семјуел Бејтман кажњавао следбенике који га нису третирали као пророка, навела је америчка агенција. 

Семјуел Бејтман, бивши је члан Фундаменталистичке цркве Исуса Христа светаца последњих дана, док је није напустио да би основао своју малу групу.

Финансијски су га подржавали мушки следбеници који су се одрекли сопствених жена и деце да буду Бејтманове жене, наводи се у документу ФБИ.

Документ суда достављен 2. децембра пружа нови увид у оно што су истражитељи пронашли у случају који је у августу први пут постао јаван.

Оптужбе и против жена 

То је пратило оптужбе за отмицу и ометање кривичног гоњења против три Бејтманове жене – Наоми Бистлајн, Доне Барлоу и Морете Роуз Џонсон.

Бистлајн и Барлоу требало би да се 7. децембра појаве у савезном суду за прекршаје у Флагстафу, док Џонсон треба да буде изручена из државе Вашингтон.

Жене су оптужене да су побегле са осморо Бејтманове деце, која су прошле недеље пронађена стотинама километара далеко од Аризоне, у Спокену у Вашингтону.

Ниједна од девојака смештених у државном притвору у Аризони није открила да их је Бејтмен сексуално злостављао.

Семјуел Бејтмен је ухапшен у августу у Флагстафу, те је пуштен уз гаранцију, али је поново приведен и оптужен за ометање правде у федералној истрази о томе да ли су деца транспортована преко државних граница због сексуалних активности.

У судским записницима се наводи да се 46-годишњи Бејтман бавио трговином децом и полигамијом, али ниједна од тренутних оптужби против њега се не односи на те наводе.

Полигамија је незаконита у Аризони, али је 2020. године дозвољена у Јути, подсећа АП, преноси Танјуг.