Читај ми!

Иранска влада није потврдила укидање полиције за очување морала

Влада Ирана није потврдила да је укинута полиција за очување морал, након након што је државни тужилац Ирана Мохамед Џафар Монтазери сугерисао да је распуштена, док су ирански медији пренели да је његова изјава "погрешно протумачена".

Мохамед Џафар Монтазери изјавио 3. децембра да полиција за очување морала "нема ништа са правосудним системом и укинута је", преноси Би-Би-Си.

Навео је и да парламент и правосуђе разматрају треба ли променити закон који захтева од жена да носе хиџаб у јавности, пренела је новинска агенција ИСНА.

Додао је да ће се резултати знати за неколико недеља.

Након што су Би-Би-Си и други страни медији пренели изјаву државног тужиоца,поједини ирански државни медији негирали су да је полиција за очување морала распуштена.

Државни ТВ канал на арапском језику Ал-Алам известио је да су неки "покушали да погрешно протумаче" оно што је рекао државни тужилац.

"Највише што се може разумети из примедби Мохамеда Џафара Монтазерија, јесте да патроле моралне полиције нису биле повезане са правосуђем од свог настанка", оценила је конзервативна медијска кућа Student News Network, истичући да је ношење хиџаба "и даље закон у Ирану".

Реформистички лист Шарк саопштио је, међутим, да се обратио канцеларији за односе с јавношћу техеранске полиције, али да су званичници "избегли" да одговоре на питање о распуштању полиције.

Ирански министар спољних послова Хусеин Амир Абдолахијан током посете Србији, а одговарајући на питања новинара није ни потврдио ни демантовао Монтазеријеву изјаву.

"У Ирану се све добро креће у оквиру демократије и слободе", рекао је Абдолахијан, преноси Би-Би-Си.