Велика Британија, седморо деце преминуло од последица заразе стрептококом А

Родитељима у Великој Британији саопштено је да буду на опрезу након смрти седмог детета у тој земљи од ретког инвазивног облика инфекције бактеријом стрептокока А.

Британски министар здравља Надим Захави рекао је да родитељи треба да воде рачуна о симптомима, иако је већина случајева заразе том бактеријом веома блага, пренео је Гардијан.

"Најчешће је облик заразе веома благ, али је бактерија веома заразна, и зато је важно подстаћи родитеље да пазе на симптоме, као што су температура, главобоља или осип на кожи", рекао је Захави.

Лекарка опште праксе у граду Оксфорду Хелен Солзбери је рекла за Гардијан да родитељи морају да буду на опрезу како би што раније код деце уочили симптоме попут константно повишене температуре, летаргије, клонулости, недостатка апетита и мокрења.

"Посматрано из родитељске перспективе, заиста је тешко рећи да ли се ради о обичној упали грла или уводу у нешто озбиљно", рекла је Солзберијева.

Бактерија стрептокока А може изазвати различите здравствене проблеме, од којих су већина благе, али могу укључивати шарлах и инвазивну болест изазвану стрептококом А (иГАС).

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво