Читај ми!

Конференција о спречавању сексуалног насиља у зонама сукоба, Лондон обећао додатну помоћ за жртве

Први дан конференције Иницијативе о спречавању сексуалног насиља у зонама сукоба у Лондону прошао је уз британско обећање додатних дванаест и по милиона фунти за пројекте помоћи жртвама, али и преиспитивања и контроверзе.

Иза Иницијативе о спречавању сексуалног насиља у зонама сукоба стоји десет година рада, а иза британског учешћа у њој стотину пројеката у двадесет девет земаља.

Британија овим скупом припрема ширу финансијску, али правну основу за рад Иницијативе за спречавање сексуалног насиља у зонама сукоба у наредној деценији.

"Сексуално насиље током сукоба је неморално. Представља јасно кршење међународног права и црвену линију преко које се не сме", истакао је отварајући конференцију шеф британске дипломатије Џејмс Клеверли.

Глумица Анђелина Џоли обратила се скупу путем видео линка, као један од оснивача ове Иницијативе, оценивши да деценију касније остају исти проблеми.

"Исти чланови Савета безбедности УН злоупотребљавају своје право вета. Економски и политички интереси се стављају у први план. Недостаје политичка воља", рекла је Џоли.

Скупу се путем видео-линка обратио и украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба, а из Лондона супруга председника Зеленског - Олена.

Лице жртава ове врсте злочина, припадница ирачке јазидске мањине Надиа Мурад питала је међународну заједницу зашто силоватељи из Исламске државе нису пред међународним судом.

"Време је да искористимо сва оруђа - санкције, међународна суђења и глобално правосуђе како бисмо осигурали да сексуално насиље током сукоба не буде толерисано", нагласила је Надиа Мурад, која је три месеца била заточеница Исламске државе, а 2018. године за свој рад са жртвама сексуалног насиља добила Нобелову награду за мир.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић учествовао је на пленарној седници о превенцији.

"Три речи су кључне када говоримо о системском деловању на искорењивању узрока овог гнусног феномена - превенција, кажњавање и едукација. Још један важан сегмент укупног деловања би требало да буде и оснаживање жртава и њихово охрабривање да злочине пријаве", рекао је министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић.

На седници о правди и одговорности, шефица дипломатије владе у Приштини Доника Гервала Шварц ушла је у дебату са тужиоцем Међународног кривичног суда Каримом Каном.

Одбивши да одговори на његово питање о мерама помоћи за жртве сексуалног насиља на Косову, она се запитала каква је сврха оваквих конференција када им присуствује шеф српске дипломатије, који је, како је рекла, био десна рука Слободану Милошевићу и један од главних архитеката геноцида на Западном Балкану.

"Ми не желимо да учествујемо у политизацији ове теме, него да заиста помогнемо да се овај проблем искорени, да се то више никада не понови", рекао је министар Дачић.

Ивица Дачић се на маргинама скупа састао са лордом Ахмадом од Вимблдона, који је један од организатора ове Конференције.

Разговарао је и са британским министром за Европу Лиом Дохертијем, који ће у децембру посетити Београд у оквиру године обележавања 185 година дипломатских односа Србије и Велике Британије.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво