Читај ми!

Нападач на супермаркет у Бафалу признао кривицу, прети му казна доживотног затвора

Деветнаестогосишњи Пејтон Гендрон, присталица идеологије о надмоћи беле расе, изјаснио се кривим по више тачака оптужнице у вези са масовном пуцњавом у мају у којој је убио 10 људи у супермаркету у кварту Бафала, укључујући оптужбу за домаћи тероризам мотивисан мржњом.

На саслушању на суду округа Ири, Пејтон Гендрон, признао је кривицу за првостепено убиство и друге државне оптужбе везане за масовну пуцњаву у мају у којој је убио 10 људи у супермаркету у кварту Бафала, у Њујорку, у коме претежно живе Афроамериканци, саопштили су тужиоци.

Гендрон је оптужен да је извршио напад, у којем су рањене још три особе, са намером да убије што више Афроамериканаца.

"Утврђено је ван разумне сумње да је имао овај језив мотив, да је за нешто више од два минута убио што је више могао Афроамериканаца", рекао је окружни тужилац округа Ири, Џон Флин на конференцији за новинаре након изјашњавања о кривици.

"Правда је данас задовољена", додао је Флин.

Гендрон, који је у време напада имао 18 година, првобитно се изјаснио да није крив.

Прети му казна доживотног затвора без условног отпуста само због оптужбе за домаћи тероризам. Њујорк нема смртну казну.

Изрицање пресуде је заказано за 15. фебруар.

Недељама планирао напад, тражио јавну локацију 

Гендрон је био први оптужени у Њујорку који је икада оптужен за домаћи терористички чин мотивисан првостепеном мржњом. 

Возио се три сата од своје куће близу Бингхамтона у Њујорку до супермаркета у Бафалу након што је недељама планирао напад, саопштиле су власти. Тражио је јавну локацију у области у којој је живело много црнаца.

У супермаркету је убио 13 људи из полуаутоматске јуришне пушке. Једанаест жртава су били црнци.

Полиција каже да је оставио расистички манифест на мрежи пре напада и да је пуцњаву преносио уживо на друштвеним мрежама.

Оптужен за 27 федералних злочина из мржње

Посебном оптужницом која је враћена пред Окружни суд САД у јулу Гендрон је оптужен за 27 федералних злочина из мржње и ватреног оружја, за које би могао да се суочи са смртном казном ако буде осуђен.

На конференцији за новинаре након судског поступка, адвокат за грађанска права Бен Крамп описао је саслушање као "искуствено" искуство за породице жртава које он представља. Он је позвао да се Гендрону изрекне "најстрожа казна" за злочине.

"Не желимо да буде маргинализовано јер су то били црнци. Желимо да цео свет никада не дозволи да се ово гурне под тепих. Желимо исту правду ако би (расе) биле обрнуте", рекао је Крамп.