Читај ми!

Председница Тајвана поднела оставку на функцију шефа партије – да ли слаби антикинеска опција

Тајванска председница Цај Ингвен поднела је оставку на место шефа Демократске прогресивне партије (ДПП) након великог пораза своје странке на локалним изборима. Пораз ДПП-а, која је посвећена пуној незавосности Тајвана од матице Кине, могла би да ублажи војно-политичке тензије у Тајванском мореузу које су протеклих месеци достигле врхунац.

Председница Тајвана Цај Ингвен поднела је оставку на функцију лидера Демократске прогресивне партије (ДПП), јављају медији у Источној Азији.

Њена партија претрпела је тежак пораз на локалним изборима одржаним у суботу, препустивши све веће градове ривалској странци Куоминтанг и Тајванској народној партији. Наиме, ДПП је остварила победу у само пет од 21 града у којима су одржани избори и изгубила не само престоницу Тајпеј већ и друге урбане средине с великом популацијом, као што су Таојуан, Хсинчу и Килунг. Чак 13 градова и округа припало је Куоминтангу.

Цај, међутим, остаје на функцији председника државе пошто њен мандат траје до 2024.

Мада је Куоминтанг (Национална партија) била огорчени и непомирљиви противник комуниста током грађанског рата у Кини, до те мере да је након пораза у том сукобу 1949. у целини са својим присталицама избегла на Тајван, она је последњих година заговорник економског зближавања с матицом Кином и по правилу заузима блажи однос према Пекингу и када је у питању политика једне Кине.

Куриозитет је да ће нови градоначелник престонице Тајпеја бити четрдесеттрогодишњи Чанг Ванан, (непризнати, самозвани) праунук вишедеценијског диктатора Тајвана и вође Куоминтанга Чанг Кајшека, познатог по борби против комуниста. 

С друге стране, ДПП, која је тријумфовала на националним и председничким изборима 2016. и 2020, бескомпромисно инсистира на пуној политичкој независности Тајвана од Пекинга и спроводи политику јачања војно-политичког савеза са САД, убрзаног наоружавања и умањивања економске зависности од тржишта матице. Ту своју стратегију она је уобличила у слогану "отпор Кини, заштита Тајвана".

Треба рећи да убедљива победа Куоминтанга на локалном нивоу не мора да се неопходно преточи и у подршку за његову меку политику према матици Кини, јер је 2014. та у односима са Пекингом сада помирљива партија доживела тежак пораз на локалним, а потом и председничким и националним парламентариним изборима након што је покушала да споразум о либерализацији трговине с Пекингом прошири и на област услуга (као што су банкарство, здравство или туризам). 

Аналитичари на Тајвану тврде да се разлози за победу Куоминтанга овог пута пре свега налазе у начину на које су се власти на острву односиле према епидемији ковида последњих месеци, као и у скандалу везаном за фалсификовање магистарске дипломе једног од виших фигура ДПП-а, те истичу да су на локалним изборима битне комуналне теме, а не национална и спољна политика.

Ипак, велико слабљење базе ДПП вероватно ће имати утицаја и на начин како она води спољну политику, јер се може схватити и као израз жеље народа Тајвана да се ублажи курс продубљивања војно-политичких односа са САД и дефакто независности, који је ове године довео до великог заоштравања односа са матицом које се умало прелило у оружани сукоб.

Поготово стога што је руководство ДПП у последњим недељама пред локалне изборе исте карактерисала као изјашњавање за демократију и позивала изборно тело да свету пошаље поруку да је за слободу и независност тако што ће гласати за ДПП.

Власти у Пекингу, јављају медији у Источној Азији, поздравиле су резултате избора на Тајвану као израз жеље тамошњег становништва за миром. 

Ублажавање реторике и дипломатске активности усмерене на продубљивање дефакто и постизање дејуре независности до којег би могло сада доћи на Тајвану због слабљења ДПП и поменуто позитивно гледање Пекинга на резултате избора на том острву могли би да доведу до смиривања тензија у Тајванском мореузу у наредним месецима и тако пруже важан предах и међународној заједници, која се на глобалном суочава с низом озбиљних политичких и економских проблема.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво