Читај ми!

УН покрећу независну истрагу о репресији над демонстрантима у Ирану

Савет Уједињених нација за људска права одлучио је да покрене независну истрагу о смртоносној репресији над демонстрантима у Ирану.

Комесар УН за људска права Волкер Турк раније је тражио од Ирана да прекине прекомерну употребу силе у гушење протеста који су избили након смрти Махсе Амини (22) у притвору "полиције за морал", пренео је Ројтерс.

Савет УН за људска права именовао је мисију која ће сакупити доказе о злоупотребама током акција које су предузимале иранске власти.

Представник Техерана на састанку у Женеви Хадијех Карими раније је оптужила западне државе за коришћење овог тела за таргетирање Ирана, оценивши да је то"жалосно и срамно".

Талас протеста избио је у септембру широм земље након смрти Махсе Амини, а жене и студенти су одиграли истакнуту улогу у масовним уличним демонстрацијама, палећи хиџабе како би осудили строги исламски кодекс облачења који је у Ирану наметнут женама.

Протести представљају највећи изазов који су незадовољни грађани Ирана поставили пред иранске верске власти које за бунт окривљују иностране непријатеље Техерана и њихове агенте, наводи Ројтерс.