Читај ми!

Нови Зеланд: Дискриминација је гласати тек са 18 година

Врховни суд Новог Зеланда пресудио је да је дискриминаторно то што грађани тек са 18 година добијају право гласа. Парламент сада треба да размотри спуштање старосне границе.

Питање старосне границе потегла је група Make it 16 (Нека буде 16) 2000. године и изнела је на суд. Они траже да право гласа добију и седaмнаестогодишњаци и шеснаестогодишњаци.

Врховни суд је утврдио да тренутна старосна граница од 18 година није у складу са Законом о правима, према којем млади од напуњене 16 године не смеју бити старосно дискриминисани.

Ова одлука Врховног суда покреће процес према којем се ово питање мора наћи пред парламентом, али не приморава законодавце да промене старосну границу.

"Ово је историја", рекао је ко-директор организације "Нека буде 16" Каден Типлер истичући да влада и парламент не могу да игноришу тако јасну правну и моралну поруку. "Морају нас пустити да гласамо", поручио је Типлер.

Ова група је на свом сајту навела да нема оправдања да се забрани гласање 16-годишњацима када могу да возе, раде пуно радно време и плаћају порез.

Политичке странке на Новом Зеланду имају опречне ставове о овој теми.

Зелена странка тражи да се хитно спусти старосна граница, док највећа опозициона странка, Национална транка, не подржава овакву промену. "Очигледно, негде морамо да повучемо црту", рекао је лидер Националне партије Кристофер Луксон.

Лабуристичка влада није јавно коментарисала одлуку Врховног суда.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво